Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

Yolanda Díaz, sobre el salt massiu a la tanca de Melilla: “Cal aclarir ja el que ha succeït”

ACN Barcelona – La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reaccionat al tràgic salt massiu a la tanca de Melilla i s’ha declarat “molt […]

Agències 26/06/2022

ACN Barcelona – La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reaccionat al tràgic salt massiu a la tanca de Melilla i s’ha declarat “molt impactada” per les imatges de la frontera de la ciutat autònoma. “Cal aclarir ja el que ha succeït”, ha afirmat Díaz en un missatge al seu compte de Twitter, discrepant així de la defensa de l’actuació de la policia marroquina feta pel president espanyol, Pedro Sánchez, que ha culpat “les màfies que trafiquen amb persones” de la catàstrofe humanitària, amb més de 20 víctimes mortals i uns 300 ferits. “Apostaré sempre per una política migratòria respectuosa amb els drets humans. Ningú ha de morir així”, ha continuat la vicepresidenta segona i titular de Treball.

<strong>Comunicat de 9 ONG reclamant una “investigació judicial independent”</strong>

Díaz ha finalitzat expressant les seves condolences a familiars i amics de tots els migrants que han perdut “injustament la vida” a la frontera de Melilla. El número oficial de morts ja s’eleva a 23 persones, segons l’últim balanç de les autoritats locals de Nador, una xifra que seria de 27 víctimes, segons l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH), i de 37 morts per a l’ONG Caminando Fronteras. Precisament, aquestes dues associacions humanitàries –juntament amb altres set- han signat un comunicat que afirma que “l’acord Espanya-Marroc sobre immigració mata” i han reclamat una investigació dels fets. “Exigim la reobertura immediata d’una investigació judicial independent per part del Marroc, d’Espanya i també a nivell internacional per posar llum sobre aquesta tragèdia humana”, han apuntat els signants del comunicat.

“També condemnem la falta d’atenció ràpida als migrants ferits, que ha empitjorat el balanç de víctimes, i reclamem una atenció sanitària adequada i de qualitat als migrants hospitalitzats”, han continuat les nou ONG espanyoles i marroquines, que igualment reclamen a les autoritats de Rabat que procedeixin a la identificació de les més de 20 víctimes mortals subsaharianes i al retorn de les seves despulles a les famílies. “Exigim la fi de les polítiques criminals finançades per la Unió Europea i els seus nombrosos còmplices: els estats, determinades organitzacions internacionals i moltes organitzacions de la societat civil que avalen aquestes polítiques criminals”, han apuntat els signants del comunicat.

“Fem una crida a organitzacions i moviments per la defensa dels drets humans a mobilitzar-nos en aquest moment crític on el dret a la vida està en perill més que mai”, han conclòs les nou ONG d’Espanya i el Marroc.