Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Xavier Ciurans, Gertrudis: “Cal que el català tingui espais més vulgars i no sigui vist com una cosa arcaica”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El cantant de Gertrudis, Xavier Ciurans, ha assegurat que el català necessita tenir espais més “vulgars” i no ser percebut com a “arcaic” per poder accedir en entorns no catalanoparlants. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Ciurans ha afirmat que li preocupa la “institucionalització” del català i que només arribi a part de la societat d’una forma “reglada”. Ciurans ha destacat que la música és un “bon vehicle” per arribar a aquesta població i ha apostat perquè el català no sigui una “idea política”. “No podem estar tota l’estona fent correcció perquè no hi entraran”, ha dit. Gertrudis estrena aquest divendres el novè àlbum ‘Abans que s’acabi el món’ (Promo Arts Music) després de quatre anys sense nous discs.

En un moment dolç per la música en català, Ciurans ha explicat que a la formació “no li ve de gust tornar a cantar en castellà” perquè no “els surt” i no “troben la manera de fer-ho”. També ha posat en valor la rumba catalana com a “gènere autòcton” i ha reivindicat que es mantingui.

Publicitat

En aquest sentit, ha celebrat que formacions i artistes actuals com Figa Flawas, 31 FAM o Lildami “barregin” el català en els seus temes. “El català no pot convertir-se en una idea política. No puc estar tota l’estona fent correcció a la canalla perquè ho hi entraran. Els serà hostil”, ha reflexionat. “El que hem de fer és agrupar, com sempre ha fet la rumba. El reggaeton i el trap fan comunió”, ha afegit.  

El nou treball va a la recerca de l’essència del grup al mateix moment que vol estar al dia de la nova essència musical catalana. Amb 23 anys a les seves espatlles, el nou disc amb deu temes reflexiona sobre qüestions existencials com ara qui som, aspectes que sempre es produeixen o temes més tòpics com cançons d’amor. “És un viatge de 10 cançons que algunes juguen el seu paper més estilístic, d’altres són més ràpides o més fortes i alegres”, ha definit Ciurans a l’ACN.

El passat març la banda va avançar el tema ‘M’agrada’, en col·laboració amb Macaco. Es tracta d’un tema que “enganxa” i “fa ballar” que neix de la urgència del grup de fer col·laboracions. “No estem sols. Hi ha gent que admirem com Dani Macaco o David Ros amb qui volíem treballar”, ha explicat.

La principal premissa dels deu temes és que han de fer ballar i, a partir d’aquí, el grup deixa a mans dels fans la interpretació dels temes. “Són versos que ens semblaven eloqüents i que lligaven en el context d’una tornada potent”, ha comentat.

Un dels temes, ‘Ocell’, tracta de la mort i un altre, ‘Una moneda a l’aire’ és una crítica cap a “l’esclavitud de la decisió”. Pel que fa a ‘Abans que s’acabi el món’, es pregunta qui som i perquè ens vestim segons allò que fem. ‘Crema’ retrata l’experiència d’haver deixat a algú i ‘Una altra vegada i prou’ es pregunta si la vida hagués estat diferent amb una altra parella.

En aquest novè disc, produït per quarta vegada per Roger Rodés, el grup ha volgut experimentar més. Així, han descobert nous ritmes transformant elements analògics amb digitals i viceversa. També han apostat per la buidor i per no carregar d’elements els temes i escollir melodies més senzilles. 

Durant la seva trajectòria Gerturdis s’ha conjurat per estar al dia de tot allò que passa al sector i poder escoltar i analitzar els treballs d’altres formacions com Rosalia o C. Tangana. “El simple fet d’escoltar coses que t’agraden et fa posar en òrbita”, ha comentat Ciurans.

En aquest sentit, ha explicat que Gertrudis “no és esclau del seu passat” perquè no han tingut un èxit que els hagi fet estancar. “Hem tingut un èxit que ens ha deixat respirar i experimentar”, ha dit el cantant a l’ACN.

Al llarg de la història Gerturdis va apostar inicialment per la rumba i “elements autèntics” del mestissatge català. Però en l’última etapa han apostat més per temes ràdio fórmules. “Hem jugat a fer cançons més ‘mainstream’ i ens hi hem trobat molt a gust”, ha comentat Ciurans. Aquest pas cap a una música més corrent l’han fet en veure que el seu públic es feia gran “i ja no venia als concerts”.

Per tot plegat, el grup aplaudeix que s’hagin mantingut 23 anys en marxa sense que això els hagi aclaparat i hagin pogut fer “altres històries”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió