Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Vuit projectes encapçalats per equips catalans opten al Premi Nacional d’Arqueologia i Paleontologia Fundació Palarq

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Vuit projectes encapçalats per equips d’investigació catalans opten aquest any a la tercera edició del Premi Nacional d’Arqueologia i Paleontologia Fundació Palarq, dotat amb 80.000 euros. En total, divuit projectes d’arreu del món aspiren a endur-se el guardó. D’aquests, sis passaran a la final per disputar-se el premi. Entre els vuit projectes liderats per equips catalans, quatre estan situats a jaciments de Catalunya, un a la demarcació de Tarragona, un a la de Barcelona i dos a la de Girona. El projecte guanyador es triarà el 15 de juny de la mà d’un jurat internacional i es farà públic durant la gala de lliurament del guardó, que se celebrarà el mateix dia al Museu Arqueològic Nacional (MAN), a Madrid. El certamen té caràcter biennal.

Els quatre jaciments catalans són una recerca “pionera” dels derelictes submergits en la Mar de l’Ebre, a la demarcació de Tarragona; l’estudi de l’ús de la fusta dels Neandertals de l’Abric Romaní, a la demarcació de Barcelona; l’anàlisi de les formes d’organització de les comunitats neolítiques del jaciment de La Draga, i la recerca sobre l’evolució del poblament rural des dels inicis de la romanització fins a la transició a l’etapa altmedieval en l’antiga vila romana de Villauba (els dos últims a la demarcació de Girona).

Publicitat

Pel que fa als altres quatre projectes liderats per equips de recerca d’universitats i institucions catalanes, el primer és l’Almoloya-La Bastida, a Múrcia, en el qual un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) estudia la societat de l’Argar.

Un altre, també liderat des de la UAB i l’Institut del Pròxim Orienta Antic (IPOA), és la recerca sobre l’evolució dels rituals, creences i pràctiques religiós-funeràries en el jaciment d’Oxirrinc (Egipte).

Completen les candidatures els projectes sobre dos jaciments de l’Amèrica Llatina: els caçadors recol·lectors en l’Edat de Gel del llac Tagua-Tagua de Xile, que dirigeixen investigadors del IPHES-A prop, i l’estudi sobre l’assentament de les estades colonials espanyoles dels segles XVI i XVIII en el Vall de Catamarca (Argentina), que desenvolupa també la UAB.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió