Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Vuit de cada deu autònoms desaproven les mesures econòmiques del govern espanyol per afrontar la crisi del coronavirus

ACN Barcelona.-El 80,3% dels autònoms suspenen les mesures econòmiques del govern espanyol per a aquest col·lectiu amb l’objectiu de fer front a la crisi del coronavirus, amb una nota global […]

Avatar
Agències 16/04/2020

ACN Barcelona.-El 80,3% dels autònoms suspenen les mesures econòmiques del govern espanyol per a aquest col·lectiu amb l’objectiu de fer front a la crisi del coronavirus, amb una nota global d’un 2,67 sobre 10, segons una enquesta que ha presentat la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). De fet, només un 9,74% les aprova just i un 5% les puntua amb un notable. De l’estudi, també es desprèn que la mesura més important que hauria de prendre l’executiu és suspensió de les quotes d’abril i maig, i no només la moratòria; que quatre de cada deu autònoms ha vist com la seva activitat s’ha reduït un 100% i un 32,5% es planteja tancar. D’altra banda, un 30,7% ha sol·licitat un préstec a l’ICO o té intenció de fer-ho.

L’enquesta de l’ATA s’ha fet a 1.887 autònoms entre 8 i 12 d’abril, coincidint amb el confinament total en què només es permetia treballar a les activitats essencials, a professionals dels sectors comerç, transports, construcció i indústria, entre molts altres. D’acord amb la mostra, cap de les mesures del govern espanyol supera un 2,5 en una escala fins al 5 i només les que fan referència als ERTO obtenen un 2,23 sobre 5, seguit de les de cessament d’activitat amb un 2,15 i la moratòria d’hipoteques, amb un 2,03.Quant a l’afectació dels negocis en funció de l’activitat, un 37,4% es troben en sectors no essencials (37,4%), mentre que un 31,1% va haver de tancar per força major i un 27,5% són d’activitats considerades essencials. D’altra banda, l’enquesta també mostra com set de cada deu es troben confinats i d’aquests la meitat no poden teletreballar, mentre que un 12,6% ho fa amb algunes limitacions i un 10,9% amb normalitat.Només un 4% es dona de baixa de la Seguretat SocialUna altra de les dades que conclou l’estudi és que l’opció de donar-se de baixa de la Seguretat Social només l’ha escollit un 4% mentre que un 32% ha sol·licitat la prestació per cessament d’activitat, dels quals tres de cada quatre encara no han rebut resposta. Dels que no han demanat aquesta prestació, la majoria és perquè no pensen tancar el negoci.Pel que fa les moratòries als pagaments de les quotes a la Seguretat Social –l’ATA en demana la supressió de les corresponents a abril i maig- un 37,3% diu que les ha sol·licitat i un 62,7% que no, ja sigui perquè les pot afrontar sense problemes o, en la majoria de casos, per l’excés de tràmits que comporta.Entre els que tenen treballadors al seu càrrec –quasi sis de cada deu- el 46,2% dels autònoms ha hagut d’aplicar un ERTO, un 32,3% ho ha descartat per ara i un 16,5% ha hagut d’acomiadar als seus empleats.De cara al futur, quasi la meitat dels enquestats (46,2%) confia que es mantindrà igual després de la pandèmia, mentre que el 19,3% creu que haurà de reduir plantilla i un 8,2% que haurà de renunciar a tenir treballadors. Només un 0,3% espera contractar-ne més.