Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Von der Leyen avisa Hongria que utilitzarà “tots els instruments a l’abast de la CE” contra la seva llei homòfoba

ACN Brussel·les.-La presidenta la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha assegurat en el debat del Parlament Europeu que “utilitzarà tots els instruments a l’abast de la Comissió” contra la […]

Avatar
Agències 07/07/2021

ACN Brussel·les.-La presidenta la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha assegurat en el debat del Parlament Europeu que “utilitzarà tots els instruments a l’abast de la Comissió” contra la nova llei anti-LGTBI d’Hongria. Durant el debat diversos eurodiputats han pressionat a la CE per frenar a llei anti-LGTBI, central el debat d’aquest dimecres. Von der Leyen ha sentenciat que no es quedarà “de braços creuats” mentres algunes regions es declaren “lliures d’LGTBIQ”. També ha lamentat que s’utilitzi com a coartada la protecció dels menors per a discriminar a persones amb aquesta llei. “Aquesta llei va totalment en contra dels valors fonamentals de la UE”, ha afegit.

La vicepresidenta la CE, Vĕra Jourová, ha explicat que ja han enviat una carta des de la institució al ministre de justícia hongarès, expressant tots els dubtes legals que genera la nova llei. En aquesta carta expliquen que la nova llei hongaresa xoca frontalment contra la legislació comunitària, ja que viola molts drets fonamentals, com la no discriminació o la llibertat d’expressió. El líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, ha qualificat la llei hongaresa de “vergonyosa”. La cap de files socialistes, Iratxe García, ha recordat el cas de Samuel a Galícia i ha recalcat que la Comissió Europea ha d’aplicar l’article 7 dels tractats contra Hongria. “A la UE, actuar contra la comunitat LGBTI+ és il·legal, i per això s’ha de rebutjar la llei hongaresa”, ha assegurat, descrivint la normativa com a “ofensiva i vergonya” i “contrària als drets humans”. Per la seva banda, Philip Lamberts, copresident dels Verds, ha interpel·lat directament a la presidenta Von der Leyen, demanant-li que els mostri accions concretes contra Hongria. El belga ha assegurat que “els estats que cometin infraccions han de sentir-ne l’impacte, sobretot el financer”. Dacian Ciolos, dels liberals, ha acusat al govern d’Orban de “corrupció sistèmica”, i ha assegurat que ha arribat “el moment d’actuar, suspenent l’adopció del pla de recuperació hongarès”. La presidenta Von der Leyen ha anunciat també que garantitzaran mecanismes que permetin bloquejar els fons europeus, per assegurar que s’utilitzen adequadament els diners públics europeus. “No volem perdre ni un sol cèntim”, ha assegurat. Aquest sistema de marcadors permetrà veure on i com s’estan gastant els fons públics, per a lluitar contra la corrupció i el frau.