Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Von der Leyen admet que la UE va “subestimar” els problemes de producció de la vacuna

ACN Barcelona.-La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha admès aquest dijous que la Unió Europea va “subestimar” els problemes de producció de les vacunes contra […]

Avatar
Agències 04/02/2021

ACN Barcelona.-La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha admès aquest dijous que la Unió Europea va “subestimar” els problemes de producció de les vacunes contra la covid-19. Ho ha dit en una entrevista a un grup de mitjans europeus, entre els quals ‘La Vanguardia’, en la qual ha reivindicat la feina de la CE després de recordar que va rebre l’encàrrec de gestionar la vacunació pel juny. Von der Leyen també ha defensat l’estratègia de compra única: “No puc ni imaginar què suposaria que alguns països hi poguessin accedir i altres no”. A més ha subratllat que davant l’estratègia d’aprovació de vacunes del Regne Unit, la UE opta per seguir el que marca l’EMA, perquè, d’una altra manera, la “responsabilitat recau sobre el govern”.

La màxima representant de la CE ha admès que no es va saber veure el problema de la producció, alhora que ha indicat que el coll d’ampolla està situat a la cadena de subministraments. “Cada vacuna sembla competir amb la resta” per aconseguir els components que la conformen.També sobre els retards en la vacunació ha indicat que es va decidir “no prendre dreceres” amb l’Agència Europea del Medicament (EMA), sabent que això implicava processos d’autorització comercial de tres o quatre setmanes. “Crec que és la decisió adequada, perquè amb una nova vacuna, injectes una substància activa biològica en una persona sana. És una responsabilitat enorme”.I ha afegit: “Sé que el Regne Unit ha elegit l’autorització d’emergència en 24 hores, però aleshores, la responsabilitat també recau en el govern. Vam escollir una altra via i crec que és la bona decisió”.Finalment, a l’entorn dels processos de presa de decisions a la CE, Von der Leyen també s’ha mostrat conscient que “un país pot ser una llanxa ràpida i la UE un petroler”, però ha considerat que “aquesta és la seva força” i s’ha mostrat “totalment convençuda” que l’enfocament europeu “és el correcte”.