Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Vilalta respon a la CUP que sí que estan complint l’acord d’investidura i els insta a negociar els pressupostos

ACN Barcelona.-La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha respost a la CUP que els republicans sí que estan complint els punts del pacte d’investidura i ha remarcat que “l’acord hi és […]

Avatar
Agències 13/08/2021

ACN Barcelona.-La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha respost a la CUP que els republicans sí que estan complint els punts del pacte d’investidura i ha remarcat que “l’acord hi és per complir-lo”. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha assegurat que comparteixen la mateixa agenda “transformadora” i ha posat en valor els avenços que assegura que el Govern ha fet en poc més de dos mesos. Vilalta també ha instat els cupaires a negociar els pressupostos i ha dit que permetran “consolidar” la transformació. En relació a l’aeroport del Prat ha insistit que de moment es tracta només d’una inversió i ha remarcat que la millora no implica necessàriament l’ampliació de l’aeroport. Vilalta ha defensat que amb el pacte es podrà gestionar el projecte des de Catalunya.

A l’entrevista, Vilalta ha dit que els comptes han de permetre “fer el salt qualitatiu que falta” per seguir desplegant les polítiques que ja van pactar amb els cupaires i ha defensat avançar en la transformació del país “que ha estat tants anys marcat per la sociovergència”.Després que els anticapitalistes hagin estat molt crítics amb el Govern per temes com l’ampliació de l’aeroport o la candidatura dels JJOO, Vilalta ha insistit que els volen dissenyar amb la seva “implicació”.Taula de diàlegSobre la taula de diàleg, Vilalta ha admès que hi ha “matisos i diferències” entre com ERC i JxCat entenen la negociació però ha recordat que amb l’acord de Govern es va pactar una estratègia i ha apostat per “preparar-se al màxim” per anar a la trobada “amb la màxima fortalesa”. Vilalta ha demanat “no desvirtuar l’instrument” en lloc d'”intentar desgastar l’adversari”.En relació a les mobilitzacions que la CUP ja ha anunciat coincidint amb la negociació, els ha recordat que a l’acord amb els republicans es va decidir donar “un marge de temps” a la taula, tot i que ha admès que els cupaires són lliures de “fer el que vulguin a nivell de mobilització” i “amb tot l’escepticisme del món”La portaveu republicana també ha respost les declaracions a l’ACN de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, on deia que si “triomfa” el rebuig a la via unilateral, s’acceptarà que la independència “no és possible”. Vilalta ha dit que de moment el que cal és “ser més i tornar-hi de forma democràtica per guanyar definitivament” i ha demanat “no renunciar ni a la bandera del diàleg i la negociació” perquè els fa “fortíssims a nivell intern i internacional”.Inversió a l’aeroportVilalta ha insistit que el pacte amb el govern espanyol “només” es per a la inversió per a la “millora” de l’aeroport i ha remarcat que això no ha d’implicar necessàriament allargar una pista, que ocuparia un espai protegit. La portaveu d’ERC ha dit que de moment s’ha aconseguit la gestió des de la Generalitat i ha destacat que ara la definició del projecte es farà en una taula tècnica i amb el consens del territori. De totes maneres, ha garantit que treballaran perquè les millores no afectin el medi natural del voltant, i ha recordat que aquests espais estan protegits per llei.En ser preguntada per si els republicans portaran a consulta de les bases el projecte, Vilalta no ha descartat la possibilitat però ha remarcat que la hipotètica consulta no seria fins que no hi hagués un acord. Sí que ha dit que de moment ja es va parlar el tema en un Consell Nacional al juny i es preveu tornar-lo a tractar al setembre.D’altra banda, ha assegurat que la inversió en cap cas frenarà el moviment independentista, que ha recordat que no es va aturar ni per la “repressió”. “S’equivoquen els que intenten normalitzar la situació a base de xecs o inversions milionàries o promeses que després no es compleixen”, ha avisat.