Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Vilagrà, sobre el català a Catalunya del Nord: “Esperem que l’estat francès no segueixi les passes de l’espanyol”

|

- Publicitat -

ACN Elna – La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, espera que “l’Estat francès no segueixi les passes de l’espanyol judicialitzant la política i la llengua”. Vilagrà ha fet aquestes declaracions en el marc d’una trobada amb alcaldes i representants dels municipis afectats per la sentència del Tribunal de Montpeller, que ha tombat el reglament que permetia parlar en català als plens. La consellera ha mostrat el “suport” del Govern als alcaldes i ha qualificat de “necessària” la “lluita” pel català. En aquest sentit, ha dit que aquesta és només una primera reunió però que la col·laboració entre nord i sud es manté ferma i que el camí “el llarg”.

L’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia, per la seva banda, ha dit que continuaran parlant en català als plens i que, encara que decidissin modificar el reglament, no els podrien “cosir la boca” per impedir que utilitzin aquesta llengua.

Publicitat

Just deu dies després de la sentència del Tribunal de Montpeller que tombava el reglament que permetia l’ús del català als plens de cinc ajuntaments nordcatalans (Elna, els Banys, Portvendres, Tarerac i Sant Andreu de la Sureda), la consellera Vilagrà s’ha reunit amb els alcaldes afectats per mostrar-los el “suport” del Govern.

En una trobada a Elna (el municipi que va impulsar la mesura), Vilagrà ha reconegut la “valentia” dels alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis i ha qualificat la “lluita” de “necessària, honesta i noble”. La consellera també ha dit que el Govern està decidit a fer-los costat en aquest combat pel “reconeixement del català” i ha defensat les més de 100 mesures que estan treballant per impulsar el català “a tots els nivells”.

En aquest sentit, ha afirmat que l’ús del català a França és un “debat pendent” que cal abordar i que el que han obert els alcaldes amb els plens els sembla “molt necessari”. “Esperem doncs que l’estat francès no segueixi les passes de l’espanyol i no judicialitzi la política i la llengua, que és un patrimoni que cal preservar, especialment a la Catalunya del Nord”, ha dit Vilagrà.

Amb tot, la consellera ha dit que aquests és només una “primera” reunió però que el camí serà “llarg i intens”, tant a nivell polític com judicial.

<strong>”Obrir el debat”</strong>

Per la seva banda, l’alcalde d’Elna, Nicolàs García, ha assegurat que des del seu ajuntament continuaran parlant en català als plens i ha dit que, més enllà de fer “trucs”, “l’important és obrir el debat a nivell nacional”. Referint-se implícitament a la decisió dels Banys de fer intervencions en català i anglès als plens, Garcia ha dit que no preveuen fer cap actuació d’aquest tipus.

El batlle ha tornat a titllar “d’esquizofrènica” la posició de l’estat francès en relació al català i ha recordat que la sentència només fa referència al reglament. Per tant, ha dit, podrien “treure el reglament i continuar parlant en català”. “Ningú ens pot cosir la boca”, ha afegit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió