Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Vilagrà exigeix “concreció” i “un calendari tancat” a l’Estat sobre els acords que ha d’abordar la Comissió Bilateral

ACN Barcelona.-La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha reclamat “concreció” i “un calendari concret” al govern espanyol sobre els 53 traspassos que la Generalitat ha detectat que encara estan pendents […]

Avatar
Agències 27/07/2021

ACN Barcelona.-La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha reclamat “concreció” i “un calendari concret” al govern espanyol sobre els 53 traspassos que la Generalitat ha detectat que encara estan pendents de transferir des de Madrid. Vilagrà, que encapçalarà dilluns la representació de la Generalitat a la Comissió Bilateral amb l’Estat, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que “a menys de set dies” hi ha “poc concreció en els acords” amb l’executiu espanyol. “Exigim concreció i un calendari ajustat sobre la taula”, ha reclamat, “perquè hi ha molts aspectes encara oberts”. “No volem les engrunes, volem tots els traspassos pendents”, ha resumit.

“No ens podem permetre el luxe de perdre més dies”, ha subratllat la consellera, que s’ha compromès a ser “molt contundent” i a abordar la reunió “amb tota l’exigència” per demanar que es facin els traspassos “d’una manera definitiva”. “Aquestes bilaterals, les aprofitarem per tancar-los”, ha afegit.Alguns d’aquests 53 temes són “històrics” i inclouen reclamacions en matèria d’infraestructures, economia, drets socials i protecció de la llengua catalana. És el cas de la disposició addicional tercera de l’Estatut, que estableix que la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures s’ha d’equiparar al seu producte interior brut (PIB), però també del finançament dels Mossos d’Esquadra i de la possibilitat que els agents del cos es puguin prejubilar.La Generalitat també hi reivindicarà el traspàs de l’ingrés mínim vital (IMV) amb l’objectiu de “reforçar” la renda garantida de ciutadania (RGC) i que s’acabi l’infrafinançament de la Llei de Dependència. “Necessitem molts més recursos perquè ningú no es quedi enrere”, ha advertit Vilagrà, que també durà a Madrid la defensa del català i de l’aranès davant del projecte de llei sobre l’audiovisual que prepara l’executiu estatal i que, ha dit, “només es planteja la protecció del català respecte de l’anglès”, però no preveu quotes per al català.