Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

Vilafranca reclama aprofitar les obres de l’estació per ser punt d’origen de Rodalies cap a Bellaterra i Tarragona

ACN Vilafranca del Penedès – L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès insta la Generalitat a ampliar l’oferta de Rodalies cap a Bellaterra i Tarragona aprofitant la reforma de l’estació de trens […]

Agències 20/05/2022

ACN Vilafranca del Penedès – L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès insta la Generalitat a ampliar l’oferta de Rodalies cap a Bellaterra i Tarragona aprofitant la reforma de l’estació de trens que està fent Renfe. L’alcalde, Pere Regull, ha celebrat que les obres permetran ampliar properament les andanes de vies mortes, fet que generarà espai per a què alguns trens quedin aparcats durant la nit. Això, ha ressaltat Regull, obre la porta a convertir Vilafranca en estació d’origen per a la línia RT2, que ara neix a l’Arboç (Baix Penedès) fins a Tarragona i Salou. Cap al nord, Regull sosté que podrien començar a Vilafranca alguns combois de la R8 que ara tenen inici a Martorell i van cap a la UAB.

Regull ha aplaudit les obres de reforma de l’estació, iniciades el mes d’octubre passat i amb previsió que estiguin enllestides el primer trimestre de l’any que ve, si bé ha recordat que el municipi feia prop de 18 anys que reclamava aquesta actuació. L’alcalde ha apuntat que, des que el 2004 es van soterrar les línies, s’estava pendent d’una millora integral de l’estació “per posar-la al nivell que mereix”.

Les obres, pressupostades en 2,75 MEUR,  són un projecte impulsat per Renfe, “d’una magnitud poc habitual”, ha destacat el seu president. Isaías Táboas ha apuntat que l’operadora no sol liderar aquests projectes “perquè és una empresa que gestiona les estacions, però no n’és la propietària”. En aquest cas, Táboas ha justificat la inversió per poder avançar l’obra i “millorar la comoditat dels viatgers”.

Regull ha destacat que el conjunt de l’actuació permet, de retruc, que l’estació afronti les obres per ampliar les andanes de les vies mortes. Actualment, aquestes vies només tenen espai per a trens de formats per trens vagons, i la previsió és que puguin estacionar-hi combois de doble composició.

L’alcalde ha avançat que Adif preveu començar aquesta actuació el proper mes de juliol. “És una obra importantíssima”, ha recalcat Regull, que ja ha fet arribar a la Generalitat la petició per a què l’estació sigui punt d’origen de Rodalies cap a Tarragona i Bellaterra. Segons l’alcalde, quan les obres estiguin enllestides l’Ajuntament formalitzarà aquesta petició, de manera que alguns trens de l’RT2 i l’R8 puguin començar a Vilafranca i els usuaris evitin els transbords actuals a l’Arboç o Martorell.

 

<strong>Reforma integral</strong>

L’actuació iniciada a l’octubre es centra en garantir l’accessibilitat dels passatgers segons la normativa vigent, de manera que s’estan renovant els ascensors alhora que es crea una nova rampa d’accés al vestíbul d’entrada principal. També s’amplien les instal·lacions del vestíbul i es crea una nova zona d’atenció a l’usuari.

Per últim, les obres inclouen l’adequació dels lavabos a la normativa de Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), la instal·lació d’un nou paviment, la reforma de l’enllumenat i la millora dels sistema d’informació. El president de Renfe ha assegurat que s’està complint el calendari previst “amb tota normalitat”, de manera s’espera acabar les obres aproximadament a finals de gener del 2023.