Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Videotrucades, lectura i vídeos sobre el seu dia a dia: l’experiència d’un pacient amb covid-19

ACN El Vendrell.-El 5 d’abril Josep Inglada va ingressar a l’hospital del Vendrell després de passar tres dies amb una febre molt elevada. “No hi havia manera que em baixés, […]

Avatar
Agències 13/04/2020

ACN El Vendrell.-El 5 d’abril Josep Inglada va ingressar a l’hospital del Vendrell després de passar tres dies amb una febre molt elevada. “No hi havia manera que em baixés, ni amb dutxes fredes. Els pitjors dies van ser a casa amb la febre”, relata aquest veí de Calafell a l’ACN. Les proves van confirmar que tenia la covid-19 i una pneumònia que, segons precisa, li van agafar “a temps”. Per combatre la soledat, Inglada va decidir planificar-se el temps i combinar les estones de lectura amb videotrucades amb familiars i amics. Fins i tot s’ha animat a enregistrar com és un dia en una habitació d’aïllament i n’ha fet públic el resultat. Dimarts li donaran l’alta i se’n podrà anar cap a casa. Tot i això, encara haurà d’estar quinze dies més aïllat dels seus.

Josep Inglada explica que va començar el confinament amb la família -la dona, dues filles i un net- i que, durant la primera setmana, van presentar símptomes de la malaltia. En el seu cas, va patir episodis de febre molt alta i, per indicació del metge, se’n va anar a l’hospital, on va quedar ingressat. “Vaig reaccionar molt bé a la medicació i al cap d’un dia la febre ja em va baixar. Ha estat un coronavirus suau”, explica aquest veí de Calafell.Inglada està molt agraït amb el personal del centre hospitalari, on se les ha hagut d’enginyar per passar el temps de la millor manera possible. “Al final m’ha passat ràpid. Hi ha moltes estones però si et vas organitzant els dies ho vius millor”, relata. Un moment important del dia són els àpats: “dinem o mengem junts amb la família, encara que sigui telemàticament”, explica. A partir d’aquí en Josep va dividir el dia en tres parts i ha anat combinant les trucades amb la lectura. Per exemple, ha estat llegint un llibre del poeta menorquí Ponç Pons que, segons diu, l’ajuda en els pensaments. També ha dedicat el temps a consultar llibres digitals relacionats amb la història i la navegació. Les amistats també li han enviat imatges de flors a les seves torretes i terrasses i n’ha fet un vídeo que ha titulat ‘Primavera Imaginada’. Però Inglada volia que la gent fos “més conscient” de què suposa estar en aïllament i va decidir que immortalitzaria tot un dia a l’habitació amb el seu telèfon. “M’agrada molt el cinema i ho vaig estar pensant tot fins que vaig fer-ho, dimarts passat. Agafava l’angle idoni i, a mesura que anava entrat la gent, anava gravant totes les seqüències. Primer, però, no els en vaig dir res perquè tot fos més natural”, confessa. El resultat és un vídeo d’uns tres minuts que ha editat ell mateix i que la Xarxa Santa Tecla i el Departament de Salut han difós a les xarxes. En les imatges en Josep mostra com li porten el menjar, com li ausculten els pulmons o com desinfecten la seva habitació. També ha inclòs imatges d’una videotrucada vista des de la perspectiva dels familiars i un agraïment per a tots els professionals.”En un moment que estàs tan sol, els sanitaris et fan passar la malaltia d’una altra manera. Ho fan amb alegria, sense por, per ajudar-te i sempre et donen conversa”, explica, agraït. A més, segons exposa, els professionals treballen cada cop amb més confiança perquè ja s’han adaptat a treballar amb mascaretes, pantalles, guants, ulleres i bates. Agraït per les mostres de suport que li han arribat d’arreu, en Josep espera que dimarts al migdia li donin l’alta i se’n pugui anar cap a casa. “Estaré a prop dels meus i això és un gran avantatge encara que hagi d’estar quinze dies més aïllat. Els tindré allà i els veuré d’alguna manera o altra. Això dona més força i significa que ja hem fet un gran pas. Que ja falta menys”, tanca.