Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Victor Kossakovsky reflexiona sobre la consciència animal al documental ‘Gunda’, protagonitzat per una porca

ACN Barcelona.-‘Gunda’, produïda per Joaquin Phoenix i estrenada a la Berlinale 2020, és l’última pel·lícula de Victor Kossakovsky, una història que es trasllada a una granja per seguir la vida […]

Avatar
Agències 20/05/2021

ACN Barcelona.-‘Gunda’, produïda per Joaquin Phoenix i estrenada a la Berlinale 2020, és l’última pel·lícula de Victor Kossakovsky, una història que es trasllada a una granja per seguir la vida d’una porca i altres animals. Des d’una nova perspectiva, el documental fa meditar sobre la misteriosa consciència animal. “Com a éssers som assassins perquè la nostra activitat principal és matar animals, trilions de peixos, milers de milions d’animals els mateix, congelem i els cuinem”, diu el director en el marc del DocsBarcelona. La cinta, que va arribar en les darreres setmanes als cinemes es projecta aquest dissabte als Aribau Multicines en el marc del DocsBarcelona.

La Gunda és la protagonista d’aquest documental en blanc i negre. Cuida dels seus fills i els acompanya en els seus descobriments. Gunda és una dels diversos centenars de milions de porcs que habiten el planeta juntament amb mil milions de caps de bestiar i més de 20 mil milions de pollastres. Kossakovsky ha explicat que la idea del documental va sorgir quan tenia quatre anys. Ell un dia caminava amb la seva mare pels carrers de Sant Petersburg. Hi havia un arbust i ell en va arrencar una petita fulla i la seva mare li va preguntar perquè ho havia fet. La mare li va dir al seu fill que s’arrenqués un pel del cos. “Et fa mal?”, li va preguntar, “és el mateix que li ha passat a l’arbust, no ho has de fer, no li arranquis una fulla”. D’aquí va sorgir la idea de ‘Gunda’. Kossakovsky ha indicat que gran part dels documentals ofereixen informació amb text, però ell aposta per oferir imatges que facin entendre una idea. “Si vas al cinema, vull que tinguis una experiència a través del cor i no del cervell. No entenc les pel·lícules que comencen amb una veu en off, donant informació, si vols fer això escriu un llibre, però si ets cineasta dona’m una imatge, una cosa que jo pugui experimentar com un animal”, ha assegurat el director. “El cineasta ha d’oferir una cosa que un espectador no pot veure per si mateix o no vol o ha decidit no veure”. En aquest context, ha remarcat que les persones han decidit no pensar que estan matant animals i no pensar en com arriba un tros de carn al plat de la taula. “Sabem que el tros d’aliment té pares, mares i fills i el dia abans que un ho mengi era possiblement feliç?”, ha preguntat. Ha explicat que al 2020 es van matar 1,5 milions de porcs i 6.600 milions de gallines. “Com a éssers som assassins perquè la nostra activitat principals és matar animals”. Kossakovsky ha destacat que les persones són l’únic animal que ha inventat la tortura i les armes nuclears. “Som els únics que hem inventat els camps de concentració i inseminem artificialment altres éssers”. El director de ‘Gunda’ ha assegurat que es necessita empatia perquè consciència ja en tenen les persones. Blanc i negreEl documental és en blanc i negre. El cineasta ha apuntat que no és en color perquè ofereix aquest aspecte d’atemporalitat. “Els animals són adorables i si elimines el color has d’entrar en fixar-te en la seva personalitat”.