Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Vicepresidència i Cultura lideraran el hub digital i audiovisual de les Tres Xemeneies

ACN Barcelona – El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Departament de Cultura lideraran el projecte estratègic del futur pol digital i audiovisual que […]

Agències 02/08/2022

ACN Barcelona – El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Departament de Cultura lideraran el projecte estratègic del futur pol digital i audiovisual que s’ubicarà a l’àmbit de les Tres Xemeneies a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès). En un comunicat, el Govern ha fet públic que el projecte rep un “nou impuls estratègic” dins l’aposta de l’executiu per consolidar Catalunya com a hub digital europeu de referència internacional, també en l’àmbit de la indústria audiovisual i cultural. El hub digital i audiovisual vol transformar les Tres Xemeneies i el seu entorn en un centre referent a escala mundial en producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors audiovisuals i digital.

En concret, segons el Govern es vol crear un parc tecnològic i formatiu de nova generació, dotat d’infraestructures i serveis avançats amb vincles a escala local, nacional i internacional. Es posarà en marxa el ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’, un projecte de país basat en un model de col·laboració publicoprivada que vol esdevenir un centre europeu de referència de l’audiovisual i de les indústries creatives i de continguts digitals, sectors de futur amb un fort potencial de creixement que estan agafant molta embranzida a Catalunya i Barcelona, que ja és seu dels dos esdeveniments tecnològics vinculats amb aquest àmbit més importants del món: el MWC i l’ISE.

De fet, segons han destacat, els sectors digital i audiovisual són avui dia dos dels àmbits econòmics “més dinàmics i generadors i captadors de talent a Catalunya”. Segons les últimes dades disponibles, a Catalunya hi ha més de 19.000 empreses dedicades a l’economia digital que suposen ja el 13% del PIB català. A més, els darrers anys s’ha observat un creixement anual del 10% de professionals digitals, que ja arriben a 100.000, i un fort augment del nombre de startups, fins a arribar a les 2.000 actuals, amb un creixement del 75% en els darrers anys.

 Per la seva banda, el sector audiovisual català concentra 1.105 empreses que facturen més de 6.700 milions d’euros i ocupen prop de 26.700 persones. A més de l’impacte que tindrà aquest projecte estratègic en l’impuls, creixement, generació i atracció de talent i projecció internacional d’aquests sectors, extensió, de l’ecosistema digital i d’innovació catalans, el nou ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’ afavorirà la reactivació econòmica, la regeneració urbana i social del territori, la formació i capacitació de la ciutadania i la transformació ecològica i digital de Catalunya.

<strong>Un emplaçament “estratègic”</strong>

El projecte del ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’ es desenvolupa en el marc del pla director urbanístic (PDU) del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies que està tramitant el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. El PDU vol donar sortida a la transformació d’un emplaçament de gran potencial per la seva ubicació i característiques, i suposa no només completar i connectar la façana marítima de tota la regió metropolitana, sinó replantejar les Tres Xemeneies com a part del patrimoni industrial col·lectiu del país, símbol d’identitat i de reconversió econòmica.