Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Vergés demana que la societat catalana es mostri “valenta” per combatre l’antigitanisme

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, ha demanat aquest dijous que la societat catalana, “en tot el seu conjunt”, es mostri “valenta” per combatre l’antigitanisme i la discriminació que pateix la comunitat, i així construir una societat més “justa” i “igualitària”. L’acte, que ha coincidit amb el dia Internacional del Poble Gitano, ha acollit a més d’un centenar de representants de la comunitat. D’entre les demandes dels activistes, destaquen les referents a l’àmbit educatiu, on reclamen la igualtat de tracte i la visibilització de la història del poble. Només el 17% dels gitanos tenen el graduat de l’ESO.

“Volem una Catalunya on ser gitano i gitana hi contribueixi amb identitat pròpia però també on es comparteixi el mateix objectiu: fer una societat millor”, ha explicat Vergés, que ha afegit que el dia Internacional del Poble Gitano ha d’interpel·lar els catalans per a preservar la riquesa cultural de la comunitat i promoure’n la seva inclusió.

Publicitat

L’activista Verónica Santiago ha exigit durant la seva intervenció que els nens gitanos rebin el mateix tracte que la resta de nens, i que la comunitat educativa tingui altes expectatives posades en ells. En aquest sentit, Santiago ha demanat que les famílies gitanes es tinguin en compte a les escoles i que s’acabi amb el “paternalisme” per part dels professors. L’activista pels drets del poble gitano ha destacat la importància de visibilitzar la història de la comunitat als centres educatius per reconèixer les seves aportacions al món.

L’activista Félix Jiménez ha assegurat que el reconeixement legislatiu més gran que se li ha fet al poble gitano està recollit a la modificació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, on es posa de manifest la importància de preservar la diversitat ètnica i garantir la cultura del poble gitano.

Per la seva banda, l’activista Pedro Vargas ha assegurat que “queda molt de camí” per aconseguir, “en condicions d’igualtat, la plena la participació en la vida política, econòmica, cultural i social” del col·lectiu.  Vargas ha recordat que el 86% de les persones gitanes viuen en situació de pobresa, que i la taxa de pobresa infantil afecta el 89% dels nens. Pel que fa a l’educació, només el 17% de la població gitana ha finalitzat els estudis de l’ESO.

La intervenció de Perseo Czmich ha reivindicat la llengua romaní com una de les llengües de Catalunya i ha demanat que es faci oficial el seu ús al territori català.

Entres els presents a l’acte, hi havia la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, el tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Albert Batlle, i la diputada al Congrés Pilar Calvo. L’acte ha estat conduit per l’economista Susana Martínez.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió