Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

Veïns del barri plantegen convertir en zona de vianants el Centre Històric de Lleida

|

- Publicitat -

ACN Lleida – La plataforma Som Veïns i Veïnes ha presentat una proposta per convertir en zona de vianants tot el Centre Històric de Lleida, de la mateixa manera que han fet moltes altres ciutats amb els seus barris antics. La proposta, en què també han col·laborat l’Associació de Veïns de Jaume I, entitats i veïns, planteja permetre només la circulació rodada a molt baixa velocitat a veïns, vehicles de serveis i emergències i al transport públic, mentre que la resta de vehicles no puguin circular pels carrers del Centre Històric. El document planteja alguna excepció pensada per a serveis públics com ara per poder arribar als jutjats o a la Seu Vella, tot i que des de Som Veïns i Veïnes també reclamen prohibir l’accés de vehicles al conjunt monumental.

El portaveu de Som Veïns i Veïnes, Josep Maria Muñoz, ha indicat que “pacificar els centres històrics de les ciutats perquè les persones que hi viuen tinguin una major qualitat de vida i més dignitat de la que tenen, és una cosa que ja s’ha fet a més de 150 ciutats de Catalunya”. “I, al Centre Històric de Lleida és evident que això fa molta falta”, ha afegit. L’objectiu de la pacificació del trànsit ha de permetre guanyar espais on les persones puguin caminar, practicar esport i ocupar l’espai públic amb seguretat per dur a terme activitats de lleure, oci i cultura”.

Publicitat

Tot i això, la proposta planteja alguna excepció, pensada sobretot per a vehicles de serveis públics, com ara per poder accedir als jutjats o a la Seu Vella i també per sortir de l’aparcament que s’entra pel carrer la Parra. En aquest sentit, proposa permetre la circulació de vehicles pels carrers la Parra, del Canyeret, Sant Andreu i Darrere Sant Martí com a circumval·lació al barri. En el cas del carrer Sant Martí planteja que sigui zona de vianants entre les vuit del vespre i les vuit del matí. De totes maneres, des de Som Veïns i Veïnes reclamen a la Paeria prohibir l’accés de vehicles al turó de la Seu Vella.   

A la vegada, la proposta planteja destinar només als veïns les places d’aparcaments existents al barri. En aquest sentit, des de Som Veïns i Veïnes assenyalen que “al Centre Històric no hi ha aparcament” i les places que hi ha són en solars privats que els propietaris han cedit a la Paeria. “Però si els propietaris decideixen deixar-los de cedir o construir-hi, allí ja no hi haurà aparcament”, adverteix Muñoz.

Des d’aquesta plataforma veïnal, també engloben la proposta en el context de la implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) en grans ciutats i, en aquest sentit, defensen “avantposar l’ecologia i la sostenibilitat a l’ús del vehicle privat”. Així mateix, consideren que cal aprofitar els fons Next Generation per fer-ho possible, ha dit Muñoz.  

Els promotors de la proposta l’han presentada aquest dimecres a representants dels grups municipals, comerciants i entitats del barri. A partir d’ara i durant els dos pròxims mesos tenen previst recollir propostes ciutadanes per tenir-les en compte i millorar el projecte. “És un plantejament que fem a tots els partits polítics i al conjunt de veïns de la capital del Segrià perquè “és un projecte que ha de ser de ciutat”, ha indicat Josep Maria Muñoz. La intenció que tenen és presentar a l’octubre un projecte tècnic definitiu per traslladar-lo a la Paeria i que la conversió del Centre Històric en zona per a vianants sigui una realitat a principis del 2023.    

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió