Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Veïns de dos blocs de l’Hospitalet reclamen a CaixaBank actualitzar els lloguers “sense clàusules abusives”

ACN L’Hospitalet de Llobregat .-Una seixantena de veïns i el Sindicat de Llogateres han denunciat aquest dimecres que CaixaBank “incompleix” les Lleis d’habitatge i inclou “clàusules abusives” en els contractes […]

Avatar
Agències 10/02/2021

ACN L’Hospitalet de Llobregat .-Una seixantena de veïns i el Sindicat de Llogateres han denunciat aquest dimecres que CaixaBank “incompleix” les Lleis d’habitatge i inclou “clàusules abusives” en els contractes de lloguer. Viuen des de fe més de deu anys en dos blocs de pisos de l’Hospitalet de Llobregat on hi ha 110 habitatges de protecció oficial. Des de llavors, han vist com el lloguer se’ls ha incrementat un 61% i que han canviat els requisits per poder-hi viure, passant d’haver de tenir 8.000 euros d’ingressos fixes a 15.000 euros. També es queixen que l’entitat bancària no es responsabilitza del manteniment dels habitatges i que estan en un estat d”abandonament”. Demanen una renovació de contractes que s’ajusti a la legalitat i lloguers assequibles.

Concretament, són dos blocs d’habitatge de protecció oficial on hi ha 110 pisos en règim de lloguer de 25 anys. Es troben a uns terrenys cedits per l’Ajuntament de l’Hospitalet, on hi havia l’antiga fàbrica tèxtil INDO. El 2010 es va fer un sorteig per escollir les famílies. Més de deu anys més tard, es queixen que CaixaBank els ha apujat un 61% el preu del lloguer (de 360 euros s’ha passat a uns 580 euros) i s’ha doblat el llindar mínim d’ingressos anuals per accedir a la renovació del contracte, de 8.000 euros d’ingressos fixes el 2010 s’ha apujat fins als 15.000 euros el 2020. “No s’entén per què en un habitatge de protecció oficial augmenta el lloguer fins a tal punt i demana uns ingressos mínims d’accés, requisit que no apareix en cap llei”, remarquen des del sindicat. Denuncien “clàusules abusives” i deixadesa en el manteniment Des del sindicat han detectat un seguit de “clàusules abusives” en els contractes, com ara que en la renovació l’opció de compra desapareix, és obligatori contractar una assegurança d’impagament i obrir compte a Caixabank, i les despeses d’IBI i d’escala es cobren a part, de manera que s’encareix el rebut del lloguer, “superant els llindars de règim de preu de lloguer de protecció oficial”.D’altra banda, acusen l’entitat de deixadesa en el manteniment dels pisos de lloguer, incomplint les seves obligacions com a arrendadors. Una de les portaveus, Júlia Botero, detalla que aquest hivern una seixantena de famílies han estat deu dies sense gas i l’entitat no vol assumir el cost de reparació de calderes que s’han malmès per les fuites. “Tenen plaques solars que no han funcionat mai, goteres i problemes amb l’aigua calenta”, remarca Botero, que descriu la situació d'”abandonament total”. Per tot plegat reclamen a CaixaBank que compleix amb les seves obligacions i amb la Llei d’Arrendaments Urbans i que s’obri a una negociació col·lectiva per actualitzar els contractes de lloguer, excloent les clàusules abusives. L’entitat, però, ho ha rebutjat i els ha informat que estudiaran cas per cas. Aquest dimecres han presentat la campanya ‘CaixaBank parlem?’ per denunciar el cas. Dues famílies de Barcelona amb risc de desnonamentEl Sindicat de Llogateres també ha denunciat el cas de dues famílies de Barcelona que estan pendents de ser desnonades. El primer, és el d’una dona a qui l’entitat “es nega a respectar la llei de regulació de lloguers” i que està pendent de judici per finalització de contracte. Des del 2015 que estava en règim de lloguer després d’acordar una dació en pagament de la hipoteca que havia fet per la compra uns anys abans. I el segon cas és el d’una família amb tres menors i en situació de vulnerabilitat. Denuncien que el banc incompleix la Llei 24/2015 per la qual està obligada a oferir-los un lloguer social. En aquest cas, els afectats van perdre el judici per impagament i estan a l’espera de la data de llançament.