Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Vehí denuncia que la reforma del Codi Penal “donarà més eines al PSOE” per controlar les protestes

ACN Barcelona – La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha denunciat aquest diumenge que la reforma del Codi Penal “donarà més eines al PSOE” per controlar les protestes. “Si […]

Agències 27/11/2022

ACN Barcelona – La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha denunciat aquest diumenge que la reforma del Codi Penal “donarà més eines al PSOE” per controlar les protestes. “Si la sedició ha d’anar a costa dels drets col·lectius, el futur que ens espera és un futur de repressió”, ha afirmat. Vehí ho ha dit en el marc d’un acte conjunt amb Adelante Andalucía a la Nau Bostik de Barcelona, on la portaveu d’aquesta formació, Teresa Rodríguez, s’ha expressat en la mateixa línia, qüestionant “l’impacte que pugui tenir la reforma en les mobilitzacions socials”. “No pot ser que una cosa que és justa incideixi en la criminalització de la protesta”, ha reblat, afegint que estaran molt atents al procés que s’està portant a terme.

Vehí considera que la supressió de la sedició és un “clar símbol” de la persecució de la dissidència i la protesta “enmig d’una crisi econòmica i social” sense precedents. En aquest sentit, ha recordat que es tracta d’un “molt mal negoci”, ja que “la desobediència, les manifestacions i les accions col·lectives” han estat clau per “conquerir drets”. “Estem molt preocupades per aquesta qüestió”, ha conclòs.

La diputada també ha aprofitat per carregar contra les manifestacions que s’han dut a terme aquesta setmana al Congrés contra la ministra Irene Montero. “En cap cas el debat polític ha de passar per desacreditar una dona per qui és la seva parella o amb qui dorm”, ha subratllat, “als homes no els passa ni els passarà mai”.

“Tot el nostre suport a Montero i a totes les dones que s’atreveixen a posar-se a primera línia de qualsevol feina, el gènere no pot ser un entrebanc perquè les dones visquin la vida que volen”, ha assenyalat. Tot i això, Vehí també ha recordat que des de la seva formació mantenen certa discrepància política pel que fa a l’enfocament de la llei del ‘només sí és sí’. “El punitivisme i el Codi Penal no és una formula que per si sola pugui acabar amb la violència”, ha opinat.

<strong>Llaços entre Andalusia i Catalunya</strong>

La trobada de Vehí i Rodríguez s’ha produït en el marc d’unes jornades organitzades per les dues formacions: la CUP i Adelante Andalucía sota el nom de ‘Andalús i Català, pobles germans’. En les seves intervencions, han destacat els “estrets llaços” entre les dues regions i s’han compromès a seguir treballant en les diverses sinèrgies. L’acte, de fet, se celebra una setmana abans del 4 de desembre, una jornada en que els andalusos commemoren les manifestacions del 1977 per reclamar l’autonomia política de la comunitat.

Segons Vehí, es tracta d’una diada que mostra “la força de la gent”, i com van donar resposta a una transició que va ser “una farsa”. “Els drets col·lectius havien de ser la clau d’aquell pas, per això avui ens trobem amb aquesta constitució, que és un llastre per a les aspiracions col·lectives”, ha lamentat.

Pel que fa a Rodríguez, s’ha mostrat “molt contenta” d’estar a Catalunya per “escenificar una abraçada entre dos pobles històricament vinculats”. “Recuperar l’impuls entre Catalunya i Andalusia sense passar per Madrid, em sembla una bona forma de reobrir els candaus de la transició, necessaris per poder portar a terme processos constituents que satisfacin totes les necessitats de tots els pobles de l’Estat, d’Europa i del món”, ha apuntat.