Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Ustec veu el pacte per la llengua com “una presa de pèl inadmissible” que generarà “segregació”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El sindicat majoritari de docents, USTEC, s’ha mostrat aquest dimarts a la tarda contrari a l’acord polític que preveu considerar el castellà com a “llengua curricular” de l’ensenyament a Catalunya. La portaveu, Iolanda Segura, ha dit que no tenen “cap esperança” que Educació “defensi la vehicularitat del català a tots els centres” i tenen “molta por i preocupació perquè es generarà segregació per raó de llengua, cosa que és inadmissible”. Segura veu l’acord com “una nova presa de pèl que va en la mateixa línia que l’última modificació de la proposta de llei”, de finals de març. “No ens convenç, i continuem defensant que s’ha d’implantar bé la immersió”, ha reblat.

En declaracions a l’ACN, Segura ha explicat que la nova proposta manté l’autonomia dels centres per elaborar el seu projecte lingüístic, que haurà de ser validat pel Departament d’Educació. Ustec vol que la línia dels projectes lingüístics sigui marcada des del Departament i no pas des dels centres. No obstant, Segura afegeix: “Tenint en compte la política lingüística que han seguit el Govern i Educació fins ara, que ens ha portat a l’actual situació, no tenim cap esperança que es defensi la vehicularitat del català a tots els centres”. “Qualsevol llei ha de millorar la situació del català i no perjudicar-lo, i aquest pacte farà posar en perill la situació del català més del que ja està”, ha afegit.

Publicitat

A més, Segura ha criticat la forma amb la qual s’ha arribat al pacte, “d’esquena a la comunitat educativa”. “És una altra mostra del menysteniment de la classe política, que sempre actua i va més enllà del que puguem dir des de la part social; ja ens tenen acostumats a aquesta dinàmica de tirar pel dret i no esperar que nosaltres ens pronunciem i fem aportacions”, ha lamentat. Per això, ha afegit que “crear consens en el tema de la llengua és crucial, en aquest moment cal unitat i complicitat, i el primer de tot és protegir la llengua per sobre de tot i donar les mateixes eines a tot l’alumnat de forma igualitària”.

En un comunicat posterior, el sindicat ha alertat que la llei no “blinda” el català i “molt probablement” no servirà per “frenar l’escomesa del 25%”. La “feblesa” demostrada “només pot servir perquè augmentin amb més força les sentències que volen fer desaparèixer el català a l’escola”.

També denuncia que la llei es fa “per sortir del pas i deixar passar el temps”, però adverteix que “amb el qui dia passa any empeny, hauran aprofitat per fer entrar per la porta grossa el plurilingüisme a les aules”, fet que per al sindicat significa “el retrocés imparable del català en favor de les llengües més fortes”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió