Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Uribes: “La Generalitat decidirà quin tipus de concerts es fa a l’estiu seguint criteris per evitar les aglomeracions”

ACN Barcelona.-El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assenyalat que a partir del 22 de juny, quan l’Estat surti del període d’alarma, serà la Generalitat qui […]

Avatar
Agències 14/06/2020

ACN Barcelona.-El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assenyalat que a partir del 22 de juny, quan l’Estat surti del període d’alarma, serà la Generalitat qui decidirà quin tipus de concerts es podran celebrar aquest estiu. Segons el ministre, ja no hi haurà percentatges d’aforament, però les comunitats decidiran en funció de criteris com l’ús de la mascareta i evitar aglomeracions. Per Uribes, la cultura és un dels sectors “més damnificats” per la covid-19, però ha defensat les línies de suport impulsades des del seu govern. En declaracions a RAC1, el ministre s’ha compromès amb el doblatge en català i a treballar perquè les plataformes digitals incorporin al seu catàleg pel·lícules que ja estan doblades en llengua catalana.

El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, s’ha mostrat satisfet per la resposta que s’està donant des de la ciutadania cap al sector de la cultura. “Es nota que la gent té moltes ganes de tornar a gaudir dels cinemes i els teatres”, ha destacat. El ministre ha explicat que a partir que s’acabi l’estat d’alarma, seran les comunitats autònomes qui autoritzaran els concerts i grans festivals que es puguin celebrar en els propers mesos. Els criteris de prudència que caldrà seguir seran l’ús de la mascareta, el respecte per la distància social i preveure que no es donin aglomeracions en els espais. “Cal seguir obrint espais amb cautela, però sense pausa”, ha dit el ministre. Hi haurà sectors on es podran gestionar millor o pitjor els aforaments, ha destacat José Manuel Rodríguez Uribes, “però ja no hi haurà xifres”. Un altre cas són els grans festivals o grans concerts a què s’està acostumat durant l’estiu. “Se’m fa difícil imaginar que es puguin celebrar grans concerts massius en les properes setmanes”, ha lamentat el ministre. Però ha afegit que caldrà que es “reformulin”, o trobar mecanismes per poder-los ajornar i que es facin més endavant. “La decisió ja no serà del govern de l’Estat, però entenc que es valorarà sota els criteris de prudència”, ha afirmat. L’ús de les plataformes digitals durant el confinament, com Netflix o Movistar+, ha fet aflorar la demanda d’incorporar pel·lícules i sèries en els seus catàlegs en català. El ministre s’ha mostrat compromès amb aquest objectiu, i no només amb el català, sinó també amb l’euskara o el gallec. “Les llengües cooficials són una riquesa com a país”, ha destacat el ministre, i s’ha compromès a treballar perquè les plataformes incorporin el català als seus catàlegs. Uribes també ha posat de relleu que en el paquet d’ajudes d’urgència amb motiu de la pandèmia, que ronden els 80 MEUR, “en l’àmbit del cinema i les sèries, les ajudes són majors quan s’utilitza una llengua cooficial”. Entre els plans de futur del ministeri de Cultura quan els efectes de la pandèmia s’hagin començat a resoldre, hi ha establir la capitalitat compartida cultural i científica entre Barcelona i Madrid.