Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

UP reclama celeritat a Acció Climàtica per resoldre els recursos pels ajuts als pagesos afectats per les gelades de 2022

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Unió de Pagesos (UP) demana celeritat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural perquè “encara no ha donat resposta” als recursos d’alçada presentats pels danys de les gelades del 2022, tres mesos després de finalitzar el termini per presentar-los i que acabava el 13 de gener. UP informa que, segons dades del Departament, de les 2.015 sol·licituds se’n van inadmetre 222 i se’n van desestimar 174. El sindicat lamenta que molts pagesos de fruita dolça i ametlla que van presentar recurs encara no saben si percebran l’ajut que els permeti afrontar la propera campanya. A més, critiquen que les resolucions s’han comunicat només a través de l’e-tauler “sense tenir en compte la bretxa digital existent en el sector agrari”.

Unió de Pagesos denuncia que aquesta “deixadesa” per part del Departament està portant a una situació “precària”, especialment a la pagesia de la fruita dolça i també a la de l’ametlla. Els afectats es veuen obligats a endegar una nova campanya agrària amb la “incertesa” de si percebran o no l’ajut que els permeti disposar dels recursos econòmics suficients per fer front als costos de producció de la nova campanya, i que s’han vist “fortament incrementats” respecte a campanyes anteriors, alerten.

Publicitat

A més, en el cas de la fruita dolça, destaca el sindicat, el període de contractació de l’assegurança agrària per gelada ja ha finalitzat. És per això que la pagesia que esperava rebre l’ajuda per poder assumir els costos de l’assegurança d’enguany “ja no podrà contractar el risc de gelada, quedant així molt més exposada en cas d’haver-hi un altre cop una gelada com la de l’any passat”.

Segons dades del Departament, les 222 sol·licituds inadmeses compten una superfície sol·licitada de 1.764,82 hectàrees de fruita dolça i 1.187,50 hectàrees d’ametller. A més, les 174 sol·licituds desestimades perquè es considera que el sol·licitant no ha respost els requeriments de l’Administració corresponen a una superfície sol·licitada de 1.728,11 hectàrees de fruita dolça i 524,42 hectàrees d’ametller. Unió de Pagesos alerta que el fet que la resolució fos comunicada a través de l’e-tauler i no amb notificació directa en paper a l’afectat, ha provocat que a molta pagesia se li passés el termini per aportar la informació requerida.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió