Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

UP demana explicacions a l’ACA per la gestió “negligent” que va fer del desembassament de la Baells durant el temporal

ACN Cabrianes.-Unió de Pagesos està “indignat” amb el que consideren que va ser una gestió “negligent i irresponsable” per part de l’ACA en el desembassament de la Baells. Asseguren que […]

Avatar
Agències 27/01/2020

ACN Cabrianes.-Unió de Pagesos està “indignat” amb el que consideren que va ser una gestió “negligent i irresponsable” per part de l’ACA en el desembassament de la Baells. Asseguren que es va fer massa tard, de cop i sense previ avís, fet que ha provocat danys importants. Segons han explicat, en l’inici de l’episodi de pluges, dilluns passat, el pantà estava al 97% de la seva capacitat i no va ser fins dimecres a la tarda, quan la pluja ja havia acabat, que l’ACA va començar a buidar la Baells. En tan sols 12 hores es va passar de buidar 7,5 metres cúbics per segon a 250. De la seva banda, l’ACA assegura que, a la capçalera del Llobregat, no s’havien emès avisos previs de pluja i, per això, no es van plantejar “grans desembassaments preventius”.

El pagès Bernat Casanovas cultiva tomàquets a la llera del riu Llobregat, al seu pas per Cabrianes, al Bages. La setmana passada, arran del temporal Gloria, el cabal del riu va créixer de manera sobtada i, com a conseqüència, va negar els camps amb un metre d’aigua. Ara, de tot el que hi tenia plantat, no hi queda gairebé res i els danys han estat tan grans que es planteja si podrà continuar amb el negoci. El seu és un exemple de les destrosses que ha fet el Llobregat aigües avall, però el sindicat Unió de Pagesos creu que tot això s’hauria pogut evitar si, des de l’Agència Catalana de l’Aigua, s’hagués treballat amb més previsió. Consideren que es va començar a desembassar “tard i de cop, i asseguren que això va ser “del tot negligent i irresponsable”. El coordinador d’UP a la Catalunya Central, Carles Mencos, ha anat més enllà i assegura que, si hagués plogut com ho va fer a la conca del Ter, “ara s’estaria parlant de morts i destrosses catastròfiques”. En aquest sentit, lamenta que, des de l’ACA, a hores d’ara no hi ha hagi hagut cap dimissió ni tampoc cap cessament, fet que li preocupa ja que “en episodis futurs, cada cop més freqüents pel canvi climàtic, la gestió l’estaran fent els mateixos”. De la seva banda, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha assegurat que, des de l’Ajuntament, hauran de demanar ajuts per tal d’arreglar tot el que el riu ha destrossat. Sallent ha estat un dels municipis més afectats pel temporal al Bages. La resposta de l’ACAEn un comunicat, l’ACA ha assegurat que, a la capçalera del Llobregat, no s’havien emès avisos previs de pluja i, per això, no es van plantejar “grans desembassaments preventius”. A més, han afegit que la gran crescuda del riu aigües avall va ser causada, sobretot, per l’aportació dels afluents del Llobregat. Per tant, era impossible regular-ho.