Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Uns 300 repartidors protesten contra la ‘llei rider’ a Barcelona: “Volem un canvi, però per reforçar el model d’autònom”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-Uns 300 repartidors s’han manifestat pels carrers de Barcelona contra l’anomenada ‘llei rider’ aquest dijous, segons dades de la Guàrdia Urbana. L’Associació Professional de Riders Autònoms (APRA) i Repartidors Units han convocat marxes a la capital catalana i a 10 ciutats més de l’Estat contra l’esborrany de la norma que planteja que la relació entre plataformes i repartidors ha de ser laboral i no mercantil. Els manifestants rebutgen la condició d’assalariat i asseguren que volen seguir sent autònoms. Jordi Mateo, president d’APRA, ha negat a l’ACN que les plataformes com Glovo o Deliveroo siguin les impulsores del moviment contra la norma, que obligaria a aquestes empreses assumir més costos per treballador.

“Som els primers que volem un canvi, però que sigui reforçant el model d’autònoms, amb proteccions i tarifes justes. Volem ser autònoms amb millores. No tenim el suport de cap plataforma, ens hem organitzat per defensar el nostre lloc de treball i per no acabar amb contractes precaris o al carrer si la llei tira endavant”, ha explicat Mateo, que creu que la nova regulació és “imminent”. Els repartidors han arribat a plaça Espanya amb les motos i bicicletes que fan servir per treballar i que, com a autònoms, han costejat ells, per fer una marxa per la capital catalana en direcció a la seu del Ministeri de Treball. El gruix de la manifestació ha arribat al punt final, el carrer Sant Antoni Maria Claret, poc abans de les 14h00. APRA i Repartidors Units que ja van convocar una manifestació similar a l’estiu.La llei sobre el treball en plataformes digitals fa mesos que s’està negociant sense assolir un acord entre govern espanyol, sindicats i patronals. Si bé algunes de les demandes sindicals com un registre públic de plataformes han caigut, es manté el reconeixement que la relació entre riders i empreses no pot passar per la figura de l’autònom, en línia amb el que va dictar el Tribunal Suprem aquesta tardor, quan va sentenciar que un repartidor de Glovo era un fals autònom. Glovo, Amazon, Deliveroo i Uber acumulen més de 25 milions d’euros en quotes no pagades a la Seguretat Social des de 2017En aquest sentit, el líder d’APRA ha assegurat que “respecten” les decisions de les institucions com l’alt tribunal o la Inspecció de Treball, que ha regularitzat milers de repartidors perquè els considera falsos autònoms. Tot i això, Mateo ha dit que “no pot ser que tot passi per un judici i per Inspecció” sinó que “hi ha d’haver una voluntat de millorar les condicions sent autònoms” i no “basar-se en fets del 2016, quan les plataformes feien les coses molt malament”. La pròxima reunió de la taula de diàleg social que tracta aquest assumpte serà el 10 de febrer. L’executiu espanyol ja ha avisat que el diàleg social és un procés que pot acabar amb acord tripartit, bilateral o d’una part i no descarta tirar endavant la normativa sense el vistiplau de les parts que no acceptin el canvi, és a dir, de CEOE i Cepyme. El govern que lidera Pedro Sánchez ha afegit la ‘llei rider’ a les reformes del mercat laboral que ha enviat a la Comissió Europea.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió