Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Unió de Pagesos reclama un acord plurianual entre empreses, cellers i viticultors amb preus “justos i estables”

ACN Barcelona.-Unió de Pagesos ha proposat aquest dimarts un “gran acord” entre les empreses compradores de vi i els viticultors per superar la crisi de la covid-19 i assegurar l’activitat […]

Agències 16/03/2021

ACN Barcelona.-Unió de Pagesos ha proposat aquest dimarts un “gran acord” entre les empreses compradores de vi i els viticultors per superar la crisi de la covid-19 i assegurar l’activitat agrària. El sindicat reclama un acord que estableixi relacions comercials a mig i llarg termini –plurianual- i amb preus “justos, estables i coneguts”. “Els viticultors necessiten conrear les vinyes i produir raïm i vi amb preus que els permetin continuar l’activitat, conèixer aquests preus i garantir als cellers la qualitat necessària”, ha insistit Unió de Pagesos, que també confia “en els propers mesos” amb un relaxament de les mesures contra la pandèmia i així es recuperi el consum de vi al canal Horeca (Hotels, restaurants i cafeteries).

Verema en verd i pagament a 30 dies, sense excepcionsEn paral·lel, el sindicat agrari aposta perquè tant el Ministeri d’Agricultura com el Departament d’Agricultura aportin “el pressupost necessari” i articulin mesures extraordinàries per reduir l’excés d’existències a mans dels cellers i el potencial de raïm. A banda, Unió de Pagesos demana al Ministeri que aprovi de nou la verema en verd amb imports i pressupost suficient per cobrir les peticions. També exigeix a cellers i empreses compradors el pagament del raïm a 30 dies des del lliurament, com obliga l’actual llei de morositat i sense excepcions. Unió de Pagesos alerta igualment que l’aposta que estan duent a terme cada vegada més viticultors per la producció ecològica a Catalunya no es veu compensada, en la majoria dels casos, pel preu que paguen els cellers que comercialitzen vi i escumosos ecològics. “Si l’aposta de determinades denominacions d’origen és ferma en valorar el seu producte potenciant la producció ecològica, és imprescindible que els cellers el compensin adequadament”, ha avisat el sindicat, que finalment ha confiat en una correcta transposició de la Directiva europea sobre pràctiques comercials deslleials “per assolir uns preus justos per a la pagesia”.Xerrada en línia sobre el sector vitivinícolaUnió de Pagesos ha organitzat demà dimecres, 17 de març, a les 19.30 h, la xerrada en línia ‘Balanç i perspectives del sector vitivinícola a les diferents zones de Catalunya’, en un acte en el qual intervindran Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles; Joan Santó, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi; Marc Paladella, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi a les Terres de l’Ebre; Josep R. Sedó, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi al Camp de Tarragona; Josep Marrugat, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi a l’Àrea Metropolitana, i Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos.