Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Unió de Pagesos reclama mesures urgents per fer front a la pujada de preus: “Si la gent no se’n surt acabarà plegant”

ACN Vic – El sindicat Unió de Pagesos reclama amb urgència mesures per fer front a la pujada de costos de producció. El coordinador nacional, Joan Caball, ha alertat que […]

Agències 09/02/2023

ACN Vic – El sindicat Unió de Pagesos reclama amb urgència mesures per fer front a la pujada de costos de producció. El coordinador nacional, Joan Caball, ha alertat que si la gent no se’n surt, “acabarà plegant”. Volen un IVA reduït per a tots els béns i serveis que necessiten per produir, ajuts per assumir les obligacions del decret de fertilització o que s’elimini l'”excessiva” burocratització. Una altra de les qüestions que els preocupa és la manca de relleu. Segons xifres del Departament, l’any 2022 només es van incorporar 212 pagesos a l’activitat agrària, mentre que el 2021 en van ser 279. Caball ha fet aquestes declaracions en el marc de l’Assemblea Nacional del sindicat que se celebra a Vic per marcar les línies de treball de cara al 2023.

A banda de la prioritat de focalitzar la lluita contra l’increment de costos de producció per aquest 2023, la proposta del Pla de Treball del sindicat aposta per continuar treballant per un mercat “just”, “transparent” i “equitatiu” a la cadena alimentària. A més, també reivindiquen la importància que té la pagesia per al país, amb l’alimentació com un pilar fonamental de la societat i on l’agricultura i la ramaderia són “imprescindibles”.

Oriol Rovira és un jove pagès que actualment és coordinador d’Unió de Pagesos a Osona. Lamenta que totes les problemàtiques contra les que estan lluitant fan que els joves no vegin “atractiu” dedicar-se a la pagesia. “Això ens pot dur cap a una Catalunya sense pagesos”, ha alertat. “Tot i que de pagesos sempre n’hi haurà, però estarà tot en mans de grans empreses i no de petits productors com fins ara”, ha matisat.

Rovira s’ha mostrat preocupat perquè la tendència sigui anar cap a un món “en què les grans empreses dominaran el sector alimentari”. “A mi em preocupa com a productor si el dia de demà em podré jubilar de pagès, però qui hauria d’estar més preocupada és la societat que d’aquí uns anys no podrà triar què menjarà: hi ha això i si no et fots”, ha alertat tot apel·lant a la consciència del consumidor.

El Pla de Treball d’Unió de Pagesos també busca poder aconseguir que l’aplicació de la Política Agrària Comuna beneficiï la pagesia i no els especuladors. Un altre dels temes cabdals per treballar serà la necessitat d’una gestió eficient de la fauna salvatge que provoca danys que cada vegada van a més. De fet, en el darrer any, Joan Caball ha recordat que un terç dels sinistres han sigut per accidents amb fauna salvatge, com senglars o cabirols. “No es posa fi per solucionar el problema”, ha lamentat.

La protecció de l’espai agrari, l’adaptació al canvi climàtic i aconseguir unes assegurances agràries “útils” són altres reivindicacions que formen part del full de ruta del sindicat.

Durant la sessió de la tarda de l’Assemblea, que compta amb més d’un centenar de delegats del sindicat arreu del país, tindrà lloc l’homenatge a Joan Masdemont, traspassat el 2020. Es tracta d’un osonenc que va ser la primera persona contractada d’Unió de Pagesos i que va liderar la vertebració del sindicat, sobretot per la construcció del discurs com una organització agrària “democràtica i participativa”. L’acte comptarà amb la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea i extreballadora d’Unió de Pagesos, Meritxell Serret.