Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Unió de Pagesos insta Agricultura a vetllar pel compliment de les normes de competència en el mercat dels conills

ACN Lleida.-Unió de Pagesos reclama al Departament d’Agricultura mesures “urgents” per al sector del conill davant la crisi que pateix des de fa anys, i que s’ha vist agreujada. En […]

Avatar
Agències 18/05/2021

ACN Lleida.-Unió de Pagesos reclama al Departament d’Agricultura mesures “urgents” per al sector del conill davant la crisi que pateix des de fa anys, i que s’ha vist agreujada. En la Taula sectorial d’aquest dimecres, tornarà a demanar la implicació de la conselleria “perquè les administracions catalana i estatal facin complir les normes de competència en el mercat”, ja que “el preu que perceben els productors -constant des de fa temps- no es correspon amb l’oferta i la demanda, tenint en compte que hi ha menys producció”. El sindicat remarca que el nombre de places de conills s’ha reduït a Catalunya un 45% entre el 2009 i el 2019, i en l’últim any les exportacions estatals han augmentat un 20,7% mentre que les importacions han caigut un 39,5%.

Unió de Pagesos reclama diferents mesures per al sector com ara la creació de l’Observatori de preus del conill, que permetria “detectar més fàcilment les pràctiques contra les normes de competència”. L’organització agrària recorda aquest mecanisme era un compromís que formava part del Pla de Govern per a la legislatura que acaba. El sindicat remarca que els cunicultors catalans han fet inversions per modernitzar les explotacions els últims anys i que no han estat compensats. Unió de Pagesos també demana per al sector ajuts per fer front a l’encariment de les matèries primeres. Així, posa de relleu que el preu del pinso per a engreix de conills ha augmentat un 30% en un any, de 240 euros/t a 269,9 euros/t. El sindicat també demana la reactivació del Pla estratègic de promoció de la carn de conill. D’altra banda, reclama l’habilitació de les mesures de la Resolució 279/XI del Parlament, de setembre del 2016, que instaven el Govern a establir mesures urgents per salvaguardar el sector del conill de Catalunya i donar suport a les iniciatives del sector per aplicar les condicions del Reial Decret 1086/2020, de 9 de desembre, que flexibilitza alguns aspectes de la normativa d’higiene dels aliments, mitjançant la creació d’escorxadors petits, d’explotació o altres que afavoreixen la venda directa. Catalunya va ser referent estatal en aquest sector, tant en producció, sacrifici com consum, però en la darrera dècada el sector ha tingut un gran impuls a Galícia i Castella-Lleó, i ha fet una conversió cap a un model d’integració, diferent de la producció tradicional, i que competeix amb preus amb el model català. Segons Unió de Pagesos, aquestes circumstàncies, juntament amb la disminució del consum de conill a les llars catalanes del 38% entre el 2013 i el 2019, han comportat una caiguda important de la producció a Catalunya. En els darrers deu anys s’han tancat un 36% de les granges i les que encara continuen, treballen a un 80% de la seva capacitat, segons el sindicat.