Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Unió de Pagesos denuncia els “baixos preus” que paguen els cellers als productors de raïm

ACN Barcelona – Unió de Pagesos s’ha concentrat aquest dilluns davant el saló Barcelona Wine Week per denunciar els “baixos preus que paguen els cellers als productors de raïm i […]

Agències 04/04/2022

ACN Barcelona – Unió de Pagesos s’ha concentrat aquest dilluns davant el saló Barcelona Wine Week per denunciar els “baixos preus que paguen els cellers als productors de raïm i de vi”. Coincidint amb l’inici de la fira, el sindicat ha protestat contra “l’empitjorament” de les condicions de treball al camp i per “l’estancament” de les polítiques a la pagesia. En concret, els pagesos ha protestat perquè els paguen al voltant de 0,30€/KG de raïm i la xifra no s’ha actualitzat malgrat els “bons” resultats financers dels principals cellers. El sector ha denunciat que no es cobreixen ni el 60% dels costos de producció i que aquests s’han incrementat de forma “terrible”. Han reclamat cobrar un 10% del que costen les ampolles.

En declaracions a la premsa, el responsable del sector de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat, ha explicat que els costos de producció “superen el preu de venda del raïm” i que els 30 cèntims que cobren per quilo de raïm recorda al que cobraven fa 30 anys.

Segons ha explicat, produir 1 quilo de raïm costa uns 50 cèntims al quilo i que actualment els paguen entre 30 i 20 cèntims. “No cobrim ni el 60% dels costos”, ha lamentat.

Marrugat ha subratllat que el raïm ecològic s’està compensant “una mica millor” però que no compensa pel “risc que suposa” davant de malalties i fongs. “L’ecològic ens costa uns 60 cèntims al quilo i ens en paguen uns 45 cèntims. Es queda curt, no podem fer guardiola amb l’ecològic”, ha explicat.

Amb tot, el representant d’Unió de Pagesos ha assegurat que la situació està suposant un “escarni” cap a la pagesia. “Els grans cellers diuen que la cosa va bé i que sortim de la crisi i nosaltres cada vegada en tenim més. A nosaltres ens paguen cada com menys i ells venen cada vegada més cares les ampolles. Sembla que no formem part de la cadena que tant s’omplen de boca de reivindicar”, ha expressat.

Marrugat ha afirmat que el sindicat continuarà mobilitzant-se per reivindicar el que consideren just. Per ells, caldria que els pagesos cobressin un 10% del que acaba pagant el consumidor per cada ampolla. “Automàticament sortirien uns 50 cèntims”, ha calcular. “30, 25 o 20 cèntims és inadmissible”, ha sentenciat.

<strong>Concertació al BWW</strong>

Una seixantena de pagesos s’han concentrat a l’accés del Barcelona Wine Week. Han col·locat un taüt a l’entrada principal de la fira i han repartit fulls informatius denunciant la situació. Malgrat un moment de tensió quan han col·locat el taüt, la reivindicació s’ha desenvolupat amb normalitat.

La mobilització ha acabat amb els agricultors llençant vi a les portes de la fira. Han buidat al terra el vi d’una trentena d’ampolles per mostrar que el producte “no els val res”.