Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Unió de Pagesos denuncia a Europa el Pla de Protecció estatal del Delta

ACN Deltebre.-Unió de Pagesos (UP) ha denunciat el Pla estatal de Protecció del delta de l’Ebre a la Comissió Europea. El sindicat adverteix el govern espanyol que Europa pot penalitzar […]

Agències 19/03/2021

ACN Deltebre.-Unió de Pagesos (UP) ha denunciat el Pla estatal de Protecció del delta de l’Ebre a la Comissió Europea. El sindicat adverteix el govern espanyol que Europa pot penalitzar la pèrdua d’espais Xarxa Natura 2000 amb retallades importants en el repartiment dels fons de recuperació per als estats membres. “Les multes per a un estat no són res i se sanciona a través del retorn econòmic”, ha advertit Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles de la Permanent d’UP. El sindicat agrari també ha registrat aquest dijous les al·legacions i observacions a l’estratègia estatal per al Delta, que consideren “un insult”. “Tenim poca fe, és escassa perquè veiem que abandonen el Delta i confien que la Unió Europea els posi a ratlla”, ha dit Forcadell.

La denúncia d’UP a la Comissió Europea poca l’accent en la infracció de dues directives mediambientals, ja que el Pla no inclou cap avaluació de les possibles repercussions sobre les Zones per a la Protecció de les Aus (ZEPA) i les Zones Especials per a la Conservació (ZEC), ni preveu les mesures necessàries per evitar el deteriorament d’aquests hàbitats. A la denúncia del sindicat s’hi poden sumar entitats i persones a títol individual. UP facilita un formulari per fer-ho.El sindicat discrepa amb la proposta del Ministeri de no intervenir i deixar que siguin els processos naturals els qui donin forma a la línia de la costa. “Més enllà de la pèrdua d’arrossars, unes 800 hectàrees, i d’espais naturals com el Trabucador o l’Illa de buda, és inadmissible perquè afecta una figura blindada i protegida per la UE, que és la Xarxa Natura 2000”, ha recordat Forcadell. Perdre aquesta part d’espais protegits pot repercutir en la rebaixa dels fons de recuperació europeus. “Segons la informació que hem recopilat, no posen multes econòmiques que no els suposa res als estats. Europa descompta tants per cents molt grans de programes com el Next Generation, que pot ser del 40 o 50% perquè no has fet les coses ben fetes”, ha advertit el membre de la Permanent del sindicat.Unió de Pagesos recorda que el cultiu de l’arròs, “té un gran impacte en l’economia de la zona i compleix un gran paper ambiental”, com a hàbitat per a les espècies d’au que fan vida a les zones protegides del Delta de l’Ebre. “Aquesta correlació entre el sector primari i la biodiversitat és ja una simbiosi. Ens necessitem molts uns als altres”, ha apuntat Albert Pons, responsable del Sector de l’Arròs d’UP. Pons ha apuntat que defensar la protecció dels espais i les espècies amenaçades, com pot ser el cas de les nacres, “de retruc” protegeix les badies i els arrossars. “A Europa està clar que li importa més una nacra que 500 pagesos. Hem d’anar per aquí. Aquesta biodiversitat ens ha de donar un cop de mà, i l’hem de fer valdre per salvar el Delta davant d’Europa”, ha defensat Pons.Unió de Pagesos també ha presentat aquest dijous les seves al·legacions al Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El sindicat creu que l’estratègia és “completament inacceptable” perquè suposa “un canvi transcendental de la seva configuració” i “comporta greus afectacions” ambientals i econòmiques. “Sobta que la meitat de les 640 pàgines del Pla s’hi destaquen les bondats del Delta i tot són lloances, i la segona part s’exposa com desmantellar-lo i destruir-lo”, ha criticat Forcadell.