Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Unió de Pagesos demana a Agricultura que agilitzi la valoració dels danys de la gelada del 27 de març

ACN Lleida.-Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura una valoració “ràpida i acurada” dels danys que va ocasionar la gelada de la matinada del divendres 27 de març als conreus […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Lleida.-Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura una valoració “ràpida i acurada” dels danys que va ocasionar la gelada de la matinada del divendres 27 de març als conreus d’ametller i vinya, alguns dels quals amb afectacions que poden arribar al 90% o el 100%, segons una primera estimació efectuada pel sindicat. Així mateix, Unió de Pagesos també preveu afectació en fruita de pinyol a la plana de Lleida, tot i que caldrà esperar a les pròximes setmanes per poder-la quantificar. Per això, Unió de Pagesos reclama que s’agilitzin la valoració dels danys per tal d’indemnitzar de manera “justa” la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com poden ser l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

El sindicat calcula que hi haurà una pèrdua de producció d’ametlla del 30% a la comarca de l’Anoia, mentre que en algunes zones de les Garrigues i del Pallars Jussà l’afectació ha estat del 100% del conreu, segons Unió de Pagesos A la zona Claravalls-Altet de Tàrrega (Urgell), l’afectació també ha estat important, amb moltes llavors malmeses, principalment de les varietats primerenques de llargueta; també de vairo i soleta (entre el 70% i el 80%), i de les més tardanes, com marinada (70%). L’organització agrària recorda que en aquestes zones les temperatures mínimes de la matinada del 27 de març van ser de -2 graus. Pel que fa a la vinya, Unió de Pagesos assenyala que a l’Alt Camp s’han registrat danys en camps amb varietats primerenques, mentre que a la zona d’Artés (Bages), ha resultat afectat el 90% de les varietats de chardonnay, i les de mando, picapoll, merlot i cabernet franc, fins a un 75%. Aquesta última començava ara a obrir borró. A l’Alt Penedès, les varietats chardonnay i xarel·lo, en zones baixes, també han patit una afectació important, segons el sindicat. En varietats més tardanes, com ara macabeu i cabernet, resulta més difícil quantificar-ho. D’altra banda, els fruiters de pinyol de la plana de Lleida també es veuran afectats per les gelades, a les quals s’hi suma la gran fluctuació de temperatures, fet que comporta “un creixement irregular, poc homogeni i excessivament lent dels fruits, i que pot arribar a provocar avortaments de fruit en determinades plantacions i un increment de pinyols oberts en els paraguaians i nectarines primerenques”, segons Unió de Pagesos. No obstant, els danys no es podran quantificar correctament fins a les properes setmanes.