Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Unes 300 persones reivindiquen a Nou Barris els valors republicans davant ”perills i enemics”

ACN Barcelona.-Amb el lema ”Dels barris a la República”, unes 300 persones s’han manifestat aquest diumenge al matí per Nou Barris per celebrar el 88è aniversari de la proclamació de […]

Avatar
Agències 14/04/2019

ACN Barcelona.-Amb el lema ”Dels barris a la República”, unes 300 persones s’han manifestat aquest diumenge al matí per Nou Barris per celebrar el 88è aniversari de la proclamació de la República, una marxa que ha acabat amb un acte i una ofrena floral a la plaça de la República. L’acte, emmarcat dins el programa de la Primavera Republicana de l’Ajuntament de Barcelona, ha tingut un especial record per a Neus Català, i ha comptat amb la participació del comissionat de cultura, Joan Subirats, que ha alertat dels ”perills i enemics tradicionals” als valors republicans que estan sorgint els darrers temps, ha afegit, des de la dreta espanyola.

La marxa ha començat a la plaça Virrei Amat amb el cant dels segadors i crits de ”visca la república”, ”els borbons, als taurons” o ”fora el Borbó”. En un ambient festiu i reivindicatiu, els manifestants han volgut fer un petit homenatge al carter del barri Alloza, al carrer que porta al seu nom, i també a Josep Luís Facècia, un lluitador llibertari assassinat pel règim franquista del 1957′. També s’ha estrenat una nova placa de memòria històrica a la plaça de la República.La manifestació ha estat impulsada un any més per la Taula Unitària de Nou Barris per la República. Pep Ortiz, membre de l’associació, ha recordat que commemoren la constitució de la república a Barcelona, i ha recalcat que sigui a la capital catalana on va començar ”la lluita per una democràcia molt més plena i més rica”. Per Ortiz, la commemoració pren més importància aquest any davant ”la possibilitat” que partits que ”defensen les dones maltractant-les o la llibertat a cop de pistola” puguin tenir bons resultats electorals. Per això, ha demanat no anar-los a votar, tot i que és conscient que ”poden venir temps difícils”. En una mateixa línia s’ha pronunciat el comissionat de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats. Subirats ha alertat que es veuen aparèixer ”perills i enemics tradicionals” dels valors republicans vinculats actualment al feminisme, als drets LGTBI, a l’ecologisme i a les lliberatst i participació ciutadana. Per Subirats, des de la dreta espanyola estan apareixent amenaces amb ”atacs” i per això ha defensat els valors republicans com a ”contemporanis, i d’actualitat”. Per això, creu que no és un acte ”nostàlgic” sinó de ”defensa” d’aquests valors. Per Subirats cal ”implicació ciutadana” i ”compromís cívic” per lluitar contra aquestes amenaces i ha recordat que sovint, quan es conquereixen determinats drets es té la concepció ”que ja no cal defensar-ho” i en canvi ”res conquerit és per sempre”. L’acte ha tingut un record especial per a Neus Català, morta aquest dissabte als 103 anys, i símbol de la lluita per les llibertats. Durant els parlaments, s’ha fet especial èmfasi del retrocés que pot suposar la dreta espanyola per als drets de la dona. Un grup de ”iaioflautes” ha amenitzat la jornada amb càntics republicans i per acabar, s’ha fet una ofrena floral l’escultura Flama en homenatge als ”lluitadors” de la república, a la mateixa plaça que des del 2016 porta el nom, precisament, de República.