Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Una xarxa de sensors alertarà de possibles esllavissades a la vall de Valarties, a l’Aran

ACN Arties (Naut Aran).-L’11 de maig del 2018 uns despreniments van afectar el riu, la pista i els dipòsits d’abastament d’aigua d’Arties (Val d’Aran). Per anticipar-se a futures esllavissades, Endesa, […]

Agències 09/06/2021

ACN Arties (Naut Aran).-L’11 de maig del 2018 uns despreniments van afectar el riu, la pista i els dipòsits d’abastament d’aigua d’Arties (Val d’Aran). Per anticipar-se a futures esllavissades, Endesa, en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran, estan instal·lant una xarxa de sensors per alertar de possibles riscos geològics naturals, com ara les esllavissades. Aquests sensors, anomenats piezòmetres, mesuren la pressió de l’aigua freàtica de les diferents capes geològiques del terreny, de manera que se’n poden monitorar els resultats i fer que actuïn com a sistemes de control. Es construiran tres pous (dos d’entre 30 i 60 metres de fondària, i un tercer de 120 metres de profunditat i 15 centímetres de diàmetre) dins dels quals s’hi col·locaran els piezòmetres.

Així, aquesta xarxa de sensors s’instal·larà a la zona d’influència de l’aqüífer de la vall de Valarties, al terme de Naut Aran. Dins dels pous, es col·locaran els piezòmetres que proporcionaran informació de l’evolució de la pressió freàtica en els diferents estrats geològics, els canvis de la qual s’associen a despreniments.El tècnic del Conselh Generau d’Aran, Jordi Gavaldà, ha destacat que el seguiment d’aquestes dades permetrà als tècnics modelar el comportament de l’aqüífer per tal d’establir uns llindars que puguin alertar del risc potencial de noves esllavissades a la zona.El detonant d’aquest projecte va ser el despreniment que hi va haver l’11 de maig del 2018. Aquest, però, no ha estat l’únic accident que hi ha hagut a la vall. Segons informes tècnics realitzats, s’ha constatat que a l’indret hi ha hagut històricament altres moviments de massa. Gavaldà ha indicat que l’objectiu, per tant, no és només detectar vessants de la mateixa vall que poguessin ser afectades de potencials esllavissades i repercutir a la llera dels rius sinó, sobretot, garantir la seguretat de la població i de les infraestructures, tant pròpies com alienes existents a la vall.Jordi Asensio, tècnic d’Endesa a l’Aran, ha explicat que per a la instal·lació dels piezòmetres es preveu realitzar tres sondejos en diferents coordenades, sempre a la part de la muntanya de la vall. Asensio ha assenyalat que, donada la particular orografia del terreny, s’estudiarà, en cada cas, la manera òptima per executar-los, amb l’objectiu de malmetre el menys possible l’entorn natural i salvaguardar l’ecosistema existent.El conveni, que té una vigència de quatre anys, té un pressupost de 105.500 euros, dels quals 88.000 els aporta Endesa mentre que el Conselh assumeix els 15.500 euros restants. En aquest sentit, la companyia s’encarregarà d’executar el projecte, que es preveu que duri uns 60 dies, i l’administració aranesa s’encarregarà de gestionar les dades que se’n desprenguin i de fer-ne el seguiment científic.