Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Una veïna de Sant Martí de Tous: “Ha sigut una nit molt llarga i trista, se’ns han cremat racons emblemàtics del poble”

ACN Sant Martí de Tous.-Els veïns de Sant Martí de Tous respiren més tranquils després que l’incendi originat a Santa Coloma de Querat estigui pràcticament estabilitzat. Alguns dels desallotjats ja […]

Avatar
Agències 26/07/2021

ACN Sant Martí de Tous.-Els veïns de Sant Martí de Tous respiren més tranquils després que l’incendi originat a Santa Coloma de Querat estigui pràcticament estabilitzat. Alguns dels desallotjats ja han pogut tornar a casa i el foc, fins ara, no ha provocat cap dany personal. “Ha sigut una nit molt llarga i trista. Tenim racons molt emblemàtics al poble que s’han cremat, però per sort les masies s’han salvat i ningú ha pres mal”. Així s’expressa la Maria Claramunt, una veïna del poble que, fins al darrer moment, va estar pendent de si l’havien de desallotjar. Qui sí que va haver de marxar de casa és en Josep Ramon Puig, que viu en una masia aïllada: “Ha sigut una situació molt angoixant i trista, però aquest matí ja ens han dit que ja podíem tornar a casa”.

Sant Martí de Tous, a l’Anoia, ha viscut una nit molt tensa i angoixant pel canvi de vent que es va produir aquest diumenge a la nit. L’alcalde, David Alquézar, ha relatat en declaracions a l’ACN que “anit, amb el viratge del foc, es va complir el pitjor dels pronòstics previstos pels Bombers”. Tot i això, ha dit que els veïns estaven relativament tranquils perquè “no hi havia possibilitat que el foc arribés al nucli”, però sí que ha relatat que han viscut tota la nit amb “molta preocupació”. Malgrat que el foc no ha afectat cap masia ni s’ha hagut de lamentar cap dany personal, sí que han cremat racons emblemàtics del poble i molt freqüentats pels veïns com l’alzina mil·lenària de Can Gol. “L’alzinera era molt velleta i tenia un forat al mig, creiem que alguna espurna la va encendre per dins i l’ha acabat partint”. Així s’expressava el coordinador dels ADF a l’Anoia, Martí Senserrich, que aquest matí acompanyava un grup d’efectius per remullar l’arbre monumental, ja que encara fumejava. De fet, una de les veïnes del poble, la Maria Claramunt, lamenta que el color del paisatge ha canviat: “Ara és tot gris enlloc de verd”. Aquesta veïna també explica que la seva casa esta ubicada just davant de la serralada de Miralles i, per això, van estar tota la nit a l’expectativa per si els havien de desallotjar. “Hem passat molts nervis i tensió, però per sort al final totes les masies s’han salvat i no hem hagut de lamentar morts”, ha expressat.Qui sí que va haver de marxar de casa seva és en Josep Ramon Puig, que viu amb la seva mare a la masia La Pedrera, a la zona de Sentfores. Relata que a partir de les quatre de la tarda van veure com començava a bufar el vent i com el foc s’anava apropant: “Vam baixar a fer les maletes i preparar quatre coses per si havíem de marxar i, finalment, a dos quarts de nou del vespre van venir els Mossos”. Aquest veí diu que van haver de deixar tots els animals a la casa -tenen cavalls, gossos, gallines i ànecs-, de manera que van viure una situació “molt angoixant i trista”. Aquest migdia, però, ja han pogut tornar a casa seva.