Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Una seixantena de persones amb discapacitat salten la Patum més accessible a la plaça Sant Pere de Berga

|

- Publicitat -

ACN Berga – L’anomenen la Patum de la il·lusió o dels sentiments. La de la Llar és la Patum més accessible perquè els seus protagonistes són persones amb discapacitat. I aquest dimarts, per segon cop a la història i per celebrar el 50è aniversari, s’ha fet a la plaça de Sant Pere. “Una il·lusió enorme”, segons la presidenta de la Fundació la Llar, Cecília Camprubí, qui assegura que saltar a la plaça també és “un repte” per tota la logística que suposa. “Els qui ho poden explicar amb paraules no paren de dir que estan molt contents i els qui no, ho demostren amb la mirada”, assegura Camprubí. L’únic inconvenient ha estat la pluja, que ha fet la guitza durant tots els salts, però ni ella ha aturat la Patum més especial de totes.

Aquest és el segon any que Joan Puigcercós és el tabaler de la Patum de la Llar. Va amb caminador, però això no li ha impedit fer sonar el tabal. Un grup de fisioterapeutes l’ha pujat a pols fins a l’entarimat del tabaler i, des d’allà, ha marcat el so més característic de la festa. A diferència de l’any passat, aquest cop ho ha fet a la plaça de Sant Pere, un lloc especial perquè és on es fan tots els actes de la Patum. “Em fa molta il·lusió perquè des de ben petit que visc la festa”, ha subratllat.

Publicitat

El Rafael Fernàndez i la Concepció Escalé, tots dos usuaris de la Llar, es van casar ara fa 25 anys, al 1978, i aquell any van ser els administradors de la Patum, una figura que la festa atorga a les persones que contrauen matrimoni. 25 anys després tornen a la plaça: el Rafael a la comparsa dels Nans Vells, i la Concepció, d’espectadora. “Ens fa molta il·lusió tornar a ser aquí”, expliquen.

Aquest any, la Patum de la Llar s’ha fet a la plaça per celebrar el 50è aniversari de la fundació. Només s’havia fet un cop abans, ara fa 25 anys, i habitualment la celebren al pati de l’escola. Des de l’Ajuntament, l’alcalde, Ivan Sànchez, ha explicat que la voluntat és que es faci sempre aquí, com qualsevol altre acte de Patum, però la decisió està en mans de la Llar. La seva presidenta, Cecília Camprubí, ha explicat que de ganes no en falten, però caldrà veure com ha funcionat aquest cop per decidir si es queda per sempre a la plaça de Sant Pere.

La de la Llar és una rèplica de la Patum Completa, amb les mateixes comparses i músiques. L’única diferència amb la convencional és que en lloc de fer dos salts, se’n fa un. A més, la festa inclou algunes mesures per garantir l’accessibilitat de tots els participants, una seixantena de persones amb diversitat funcional.

<strong>La funció social de la Llar</strong>

La Llar va néixer l’any 1973 i és una entitat d’iniciativa social que treballa per a la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual del Berguedà. Atén una quarantena d’alumnes d’edats compreses entre els 3 i els 20 anys amb diversitat funciona, intel·lectual i sensorial, així com persones amb diversos trastorns.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió