Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Una parella retinguda a l’aeroport de Nova York protagonitzen la claustrofòbica ‘Upon Entry’

ACN Màlaga – El Diego, veneçolà, i l’Elena, una ballarina de Barcelona, arriben a Estats Units per començar una nova vida. L’avió aterra, però a l’entrar a la zona d’immigració […]

Agències 16/03/2023

ACN Màlaga – El Diego, veneçolà, i l’Elena, una ballarina de Barcelona, arriben a Estats Units per començar una nova vida. L’avió aterra, però a l’entrar a la zona d’immigració de l’aeroport de Nova York són conduïts a la sala d’inspecció secundària, on són retinguts. Ells són els protagonistes de la claustrofòbica ‘Upon Entry’, cinta de coproducció catalana, que arriba al Festival de Màlaga. En declaracions a l’ACN, els seus directors Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez expliquen que el film reflexiona sobre les migracions i el poder. Alberto Ammann i Bruna Cusí es posen en la pell dels protagonistes.

El Diego és un urbanista veneçolà i l’Elena, una ballarina de dansa contemporània de Barcelona. La parella es muda als Estats Units amb els seus visats aprovats per començar una nova vida i impulsar les seves carreres professionals. A l’entrar a la zona d’immigració de l’aeroport de Nova York, però, són conduïts a la sala d’inspecció secundària, on seran sotmesos per dos agents a un desagradable procés d’inspecció i a un interrogatori extenuant. 

El codirector d”Upon Entry’, Juan Sebastián Vásquez, assenyala que el film tracta sobre una parella que se’n van viure a Estats Units i a l’aeroport de Nova York els hi fan un interrogatori inesperat uns oficials. “És una pel·lícula sobre les migracions, la força que tenen aquests oficials i la vulnerabilitat” a la que sotmeten les persones que acaben d’arribar al país.

La història es basa en experiències personals que han viscut els directors. “Som veneçolans i ens hem trobat en aquestes situacions” com també ho han viscut “éssers estimats que també han passat per això”, destaca Rojas. “És un procés que la gent desconeix o s’ha acostumat al tracte que t’ofereixen”. En aquest sentit, ha apuntat que la cinta reflexiona sobre el poder i que un es veu obligat a rendir-se a aquest poder.

<strong>Claustrofòbia</strong>

Vásquez apunta que la cinta no es podia narrar de cap altra manera que no fos des de la claustrofòbia. “En aquestes habitacions de seguretat, sents que estàs allí enterrat, passes d’un aeroport que és un lloc il·luminat i obert a un lloc claustrofòbic”.

Alberto Ammann i Bruna Cusí són la parella protagonista, on també hi actuen Ben Temple i Laura Gómez.

<strong>Reconeixements</strong>

La cinta ha guanyat diversos guardons com el Premi Mustapha Mesnaoui de la crítica del Festival de Cinema Mediterrani de Tetuan,  el Premi FIPRESCI al prestigiós Tallinn Black Nights Film Festival (Estònia) i el Premi a la Millor Pel·lícula –Golden Royal BengalTiger Award for Best Film- al Kolkata Film Festival (Índia). 

Rojas explica que el públic ha connectat amb la pel·lícula i s’han sentit identificats amb el que viuen els personatges. Molta gent s’ha apropat als directors per dir-los-hi la complexitat d’entrar a Estats Units.

‘Upon Entry’ és una producció de Zabriskie Films, Basque Films i Sygnatia, que ha comptat amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Comunitat de Madrid, el govern basc, el programa MEDIA d’Europa Creativa i la participació de TV3. La pel·lícula està produïda per Carles Torras, Carlos Juárez, Xosé Zapata, Sergio Adrià i Alba Sotorra.