Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Una mostra de la Canals Galeria d’Art de Sant Cugat reivindica el protagonisme de la dona en l’art del segle XX

ACN Sant Cugat del Vallès.-Una exposició de la Canals Galeria d’Art reivindica el protagonisme de la dona en l’art del segle XX. La proposta pretén incidir en la lluita contra […]

Avatar
Agències 28/05/2020

ACN Sant Cugat del Vallès.-Una exposició de la Canals Galeria d’Art reivindica el protagonisme de la dona en l’art del segle XX. La proposta pretén incidir en la lluita contra el masclisme i donar visibilitat a la creativitat femenina. Inclou un recull de setze obres d’artistes tan destacades com Amèlia Riera o Maria Assumció Raventós, que al llarg dels anys han passat per l’espai santcugatenc. “A Catalunya ja tenim noms reconeguts a nivell internacional, i creiem que cal posar en valor d’altres que que també poden estar a dalt de tot”, comenta Josep Canals, director de la galeria. La mostra, que s’anomena La dona en l’Art, s’ha inaugurat aquesta setmana i també es pot visitar de forma virtual a la pàgina web de la sala.

L’exposició La Dona en l’Art s’emmarca en la voluntat de la Canals Galeria d’Art de dedicar tot el 2020 a “redescobrir” la dona artista. En una entrevista amb l’ACN, el director de l’espai, Josep Canals, ha assegura que la idea va en la línia de l’aposta que grans museus de l’Estat i d’Europa han fet per posar en relleu la figura de les creadores femenines. “La irrupció de noms propis femenins i el canvi d’actitud enfront de l’art fet, propicia que enguany se succeeixin diversos monogràfics de dones”, apunta Canals que considera que és una tendència a l’alça impulsada des de diversos fronts, el primer dels quals, el clamor popular.Des del seu punt de vista, aquest any ha de servir per sensibilitzar des de l’art la lluita contra el masclisme i donar visibilitat a la creativitat femenina. Recorda que malgrat que el 70% dels llicenciats són dones, “hi ha poca representació femenina en museus i galeries”.El galerista assegura que al llarg de la seva història Catalunya ha tingut “motles dones importants a les quals no se’ls ha reconegut prou el seu protagonisme”. Defensa que cal “posar a dalt de tot” algunes d’aquestes figures que són “representatives del que ha donat Catalunya en el segle XX”.L’exposició col·lectiva mostra peces d’autores tan conegudes com Amèlia Riera o Maria Assumpció Raventós, però també recull una de les obres amb forta càrrega espiritual de Carmen Anzano; apropa el món oníric creat per Francisca Blázquez; la degradació de la natura de Romy Castro; els gravats sobre ferro de Neurs Colet; les lluminoses formes arquitectòniques de Lourdes Fosa; els paisatges idíl·lics de Contxa Ibáñez, l’asimetria de Patricia Lohan; els subtils bodegons de Carme Miquel; les estructures de fusta d’Eulàlia Moral; l’explosió de color de Conxa Sisquella; l’expresionisme de Rosa Nicolàs o la petjada de Teresa Farrés, que va ser la primera pedagoga de Sant Cugat. La mostra s’ha inaugurat aquesta setmana a l’espai físic però també de forma virtual. “Hem modernitzat la pàgina web i estem treballant per oferir informació sobre les nostres exposicions en tres dimensions”, explica Canals que assegura que s’han difós imatges i vídeos de la proposta a través de les xarxes socials. A banda, s’ha limitat l’aforament i s’han introduït mesures de seguretat i higiene: “Disposem de gel hidroalcohòlic i demanem als visitants que es treguin les sabates abans d’entrar”, explica. Canals considera que després d’aquest “virus que ha parat el món” naixerà un estil que “donarà fe del canvi que s’ha produït a nivell planetari”.