Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Una jutgessa ratifica la primera sanció municipal a un anunci de lloguer discriminatori a Barcelona

ACN Barcelona – Una jutgessa de Barcelona ha ratificat la sanció de 90.001 euros interposada per l’Ajuntament de Barcelona a un agent de la propietat immobiliària per anunciar un pis […]

Agències 13/07/2022

ACN Barcelona – Una jutgessa de Barcelona ha ratificat la sanció de 90.001 euros interposada per l’Ajuntament de Barcelona a un agent de la propietat immobiliària per anunciar un pis de lloguer en què s’incloïa, com a requisit, ser “persona espanyola”. Al març de 2020 el consistori va comunicar a l’agent la sanció per vulnerar la Llei Catalana del Dret a l’Habitatge i contravenir legislació internacional i europea en matèria de drets humans. Aquest va recórrer la sanció al jutjat contenciós-administratiu, que ha acabat ratificant la sanció municipal.

Els fets es remunten a l’octubre del 2019, quan l’Oficina per la No Discriminació (OND) va detectar els fets gràcies a la denúncia que va realitzar un ciutadà a través del sistema de queixes. La persona advertia sobre la informació apareguda en forma d’anunci en el portal publicitari Idealista i sol·licitava que es resolgués si aquell contingut podria ser constitutiu d’una situació de discriminació en igualtat d’accés i ocupació de l’habitatge.

Després d’analitzar l’anunci, l’OND va transmetre l’expedient a la Unitat de Disciplina i Antiassetjament Immobiliari, que va incoar expedient sancionador contra els anunciants, agents de la propietat immobiliària i el portal Idealista, ja que l’oferta publicada es presentava amb una definició de perfil indicant-hi: “persones estudiants, espanyoles, amb contracte indefinit”, excloent, per tant, els col·lectius nacionals d’altres països que no siguin Espanya.

Es va considerar que l’oferta excloïa de l’accés a l’habitatge a un col·lectiu de persones per raó del seu origen, un fet que contravé la llei 18/2007 del dret a l’Habitatge i, tipifica com a infracció molt greu dur a terme accions o omissions que comportin assetjament o discriminació en el seu ús. L’ajuntament va tramitar l’expedient, fins arribar a la resolució definitiva, que va ser impugnada davant el tribunal del Contenciós-Administratiu que s’ha pronunciat respecte a una de les tres parts denunciades.

Aquesta sentencia és la primera que es pronuncia sobre aquest assumpte, i es converteix en la primera a l’estat espanyol dictada per discriminació en l‘accés a l’habitatge en exercici de la tutela administrativa.