Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Una Iniciativa Ciutadana Europea demana connectar les capitals de la UE amb trens d’alta velocitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) demana connectar les capitals de la Unió Europea (UE) amb trens d’alta velocitat. Els impulsors de l’ICE demanen a la Comissió Europea (CE) que proposi “legislació vinculant” per fer efectives les connexions ferroviàries, tot unint les que ja existeixen i construint-ne de noves allà on no n’hi hagi. La CE ha considerat que l’ICE compleix les condicions formals establertes a la legislació pertinent, per la qual cosa ha determinat que és “jurídicament admissible” i l’ha registrat. És l’ICE que fa cent des que es va posar en marxa aquest mecanisme, l’1 d’abril del 2012. La decisió de registre és de caràcter jurídic i no prejutja ni les conclusions ni les mesures que, si s’escau, caldria proposar.

Segons una nota feta pública per la CE, des que es va activar aquesta eina de participació ciutadana s’han rebut 125 ICE -de les quals han acabat registrades el centenar esmentat- i s’han recollit més de divuit milions de signatures.

Publicitat

Fins ara, nou iniciatives han aconseguit recollir un milió de signatures. Set ja han rebut resposta de la CE i dos estan en fase d’examen. El 5 d’abril es va donar resposta a l’ICE ‘Salvem les abelles i els agricultors’.

En resposta a una altra ICE, la CE va anunciar una proposta per al 2023 relativa a la prohibició d’engabiar els animals que s’hi mencionen. Arran d’altres ICE com ‘Dret a l’aigua’ i ‘Prohibició del glifosat’ s’ha adoptat legislació que va entrar en vigor el 2021.

Pel que fa a l’ICE sobre els trens d’alta velocitat, un cop registrada els impulsors tenen sis mesos per recollir signatures. Si una ICE aconsegueix un milió de firmes d’almenys set estats membre en un any, la CE ha de “reaccionar”. Això vol dir que pot o no donar curs a la petició, però que en ambdós casos ha de motivar la decisió.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió