Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Una empresa de Sant Boi crea un prototip de vehicle impulsat per hidrogen

ACN Barcelona.-L’empresa catalana EVARM, de Sant Boi de Llobregat, presentarà aquest 2020 un prototip de cotxe impulsat per hidrogen. El vehicle incorpora una tecnologia que EVARM ha desenvolupat conjuntament amb […]

Avatar
Agències 29/12/2019

ACN Barcelona.-L’empresa catalana EVARM, de Sant Boi de Llobregat, presentarà aquest 2020 un prototip de cotxe impulsat per hidrogen. El vehicle incorpora una tecnologia que EVARM ha desenvolupat conjuntament amb el principal institut de recerca de Corea, el Korea Institute of Science and Technology (KIST), i que consisteix en una estació que transforma el gas natural en hidrogen. Segons la companyia, el prototip permet reduir en un 60% les emissions de CO2. El projecte, amb una durada de dos anys i mig i que ha comptat amb suport econòmic de l’agència ACCIÓ, pretén investigar alternatives als combustibles fòssils per a l’automoció. En concret, EVARM permet aprofitar els vehicles dièsel per adaptar-los per a l’ús d’hidrogen.

EVARM preveu presentar durant el primer trimestre del 2020 el disseny final del prototip del vehicle i a finals d’any durà a terme les primeres proves de circulació a Catalunya. Per la seva banda, l’institut coreà KIST ha desenvolupat la tecnologia de conversió de gas natural en hidrogen que es podrà instal·lar a les estacions de gas natural liquat, que ja hi ha en algunes benzineres, per transformar-lo en hidrogen. Així, es podria facilitar la distribució, perquè estaria disponible en els punts de recàrrega actuals.EVARM també està investigant com obtenir el gas natural liquat que es transformarà en hidrogen de forma sostenible. Per exemple, es planteja reaprofitar residus provinents d’aigües residuals, de purins o d’aliments per obtenir un biogàs que, un cop tractat, pugui utilitzar-se com a gas natural. Aquest combustible d’origen sostenible es pot injectar a la xarxa de subministrament de gas natural i utilitzar-se per als vehicles. A més, aquest mateix gas pot transformar-se en hidrogen fent servir l’estació que ha desenvolupat el KIST a Corea del Sud. Per al director d’EVARM, Xavier Ribas, treballar amb aquest centre de recerca coreà “és una molt bona oportunitat” perquè té una “tecnologia molt avançada” i compta amb personal amb coneixements “molt elevats” que es complementen amb els de la plantilla de l’empresa catalana, que és de 12 treballadors. Segons Ribas, “es tracta d’aplicar els principis de l’economia circular per obtenir gas natural net que es pugui transformar en hidrogen, l’element més abundant de l’univers”. “En 5 anys podrem veure vehicles impulsats per hidrogen de forma habitual circulant per les carreteres”, pronostica.El projecte també compta amb la col·laboració de l’empresa Enagás, que treballa diferents projectes per impulsar les tecnologies que accelerin la transició energètica com la generació d’hidrogen. El projecte entre EVARM i el KIST forma part de la línia d’ajuts conjunta entre Catalunya i Corea del Sud sorgida arran d’un acord signat el 2017 entre la Generalitat, a través d’ACCIÓ, i el National Research Council of Science and Technology (NST), entitat de la qual és membre el Korea Institute of Science and Technology. L’NST forma part del Ministeri de Ciència i TIC del país asiàtic, engloba un total de 25 centres públics d’investigació científica i tecnològica i compta amb més de 15.000 treballadors i un pressupost anual de 3.600 milions d’euros.