Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Una conversa entre l’astrofísica Fatoumata Kébé i el periodista Albert Forns inaugura el Kosmopolis 2021

ACN Barcelona.-L’onzena edició de Kosmopolis, sota el lema ‘La literatura que ve’, ha arrencat aquest dimecres al CCCB amb una conversa entre l’astrofísica francesa Fatoumata Kébé i el periodista Albert […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Barcelona.-L’onzena edició de Kosmopolis, sota el lema ‘La literatura que ve’, ha arrencat aquest dimecres al CCCB amb una conversa entre l’astrofísica francesa Fatoumata Kébé i el periodista Albert Forns, que ha substituït a Laura Rosel. Kébé i Forns han conversat sobre el vincle dels humans amb la Lluna. De fet, Kébé és l’autora de ‘L’altra cara de la Lluna’ (Angle Editorial), una obra que ret homenatge al satèl·lit. En un moment de la conversa, Kébé ha explicat que la Lluna es va convertir “en una paraula femenina perquè s’associava a tot allò que feia por i a la dona”. Kosmopolis celebrarà la seva onzena edició fins diumenge al CCCB i farà èmfasi en la ciència-ficció com a “gran gènere literari que travessa fronteres i tradicions”.

La conversa entre Kébé i Forns ha girat al voltant de les quatre fases de la lluna. “La Lluna es va convertir en una paraula femenina perquè s’associava a tot allò que feia por i a la dona. La paraula ‘Lluna'”, ha afegit, “s’associa al llatí ‘mensis’ (monstre), que també és l’arrel de ‘menstruació”. La també autora ha apuntat que durant la Guerra Freda va ser molt important l’estudi sobre la Lluna per la carrera de l’espai i el seu clímax va ser precisament la Guerra Freda quan els nord-americans i soviètics competien més. Tot i això, ha apuntat que en aquella època la Lluna era més important que els drets d’algunes persones. “L’home va arribar a la Lluna i no va ser per la ciència”, ha afegit. Així mateix, ha assenyalat que ara es veuen robots a Mart i no a la Lluna. “Hauríem de tornar a portar-la a l’escenari”, ha reclamat. Angle Editorial va publicar en català ‘L’altra cara de la lluna. Història, mites i llegendes’. De fet, està preparant un nou llibre sobre la Lluna i ha explicat que parlarà de la Lluna en el terreny literari i en les cançons.Kébé és doctora en astronomia per la Universitat de la Sorbona, és especialista en brossa espacial. Va crear l’associació Ephémérides, amb la qual organitza tallers i activitats i milita en organitzacions que promouen el paper de les dones en el món científic. El 2018 va ser escollida com una de les personalitats franceses més influents al món.Quatre categories L’edició d’enguany gira al voltant de quatre categories: ‘Mitologies experimentals’, ‘Litúrgies de l’antropocè’, ‘El viatge que no cessa’ i ‘Diàlegs K’. Amb tot, hi haurà fins a 37 activitats que, coincidint amb les exposicions del CCCB ‘Mart. El mirall vermell’ i ‘Ciència fricció’, parlaran de viatges a l’espai, planetes en col·lapse, nous planetes habitables i d’utopies i distopies. Carrera ha assegurat que les exposicions generen “un marc idoni i extraordinàri” per abordar “els grans temes de fons” de la literatura. Alguns dels autors que hi participaran en aquesta edició són Borja Bagunyà, Ted Chiang, Mia Couto, Claudia Durastanti, Víctor García Tur, Werner Herzog, Kameron Hurley, Alicia Kopf, Hervé Le Tellier, Inés Macpherson, Maggie O’Farrell, Sebastià Portell, Revista Branca, Tatiana Țîbuleac, Pau Riba, Gemma Ruiz, Martí Sales i Isaki Lacuesta. Alguns d’ells com Ted Chiang, Werner Herzog, Kameron Hurley, Maggie O’Farrell i Tatiana Țîbuleac participaran per streaming.