Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Una cinquantena de científics catalans es trobaran per explicar que la realitat climàtica és una “emergència social”

ACN Barcelona.-Una cinquantena d’investigadors i científics catalans de diversos àmbits es trobaran dissabte a Barcelona per explicar que la realitat climàtica actual és una “emergència social”. Així ho ha assenyalat […]

Avatar
Agències 03/04/2019

ACN Barcelona.-Una cinquantena d’investigadors i científics catalans de diversos àmbits es trobaran dissabte a Barcelona per explicar que la realitat climàtica actual és una “emergència social”. Així ho ha assenyalat un dels organitzadors de la jornada, Josep Cabayol, que ha destacat que un dels principals objectius és que la ciutadania prengui consciència d’aquesta situació i que tingui “les dades suficients per decidir si s’ha de pressionar o no els polítics perquè es produeixin canvis imprescindibles per tenir futur”. Cada participant intervindrà durant uns 10 minuts amb un llenguatge “planer” i “directe”, tal com se’ls va demanar en la invitació a la jornada. La idea és que els ponents es vagin rellevant durant 12 hores, de 9 del matí a 9 de la nit, amb la intenció de construir “un relat complet a disposició de tot el país”.

Els impulsors de la jornada -el periodista i president de Solidaritat i Comunicació (Sicom), Josep Cabayol, i els científics i investigadors Gabriel Borràs, Javier Martín-Vide, Marta Guadalupe Rivera i Robert Savé- encoratjaven a la carta que van enviar els participats a “dir tot allò que sabem i cal que la ciutadania conegui” per aconseguir que “la pressió de la ciència i de la ciutadania plegades despertin els polítics i la política a favor de tots, ja i arreu”. Els organitzadors de la trobada assenyalen que a Catalunya el coneixement sobre el canvi climàtic és ampli, però coincideixen en la necessitat que tot aquest bagatge traspassi l’àmbit científic i arribi als ciutadans. En la presentació de la jornada, aquest dimecres, el biòleg Gabriel Borràs ha recalcat que amb la jornada volen llançar una “alerta” per apropar-se a la ciutadania “d’una manera intel·ligible i directe i fer-li saber que hem d’exigir un canvi radical en el model de creixement i d’ús dels combustibles fòssils i dels recursos naturals”. Borràs ha destacat que, entre altres motius, han decidit donar aquest pas “davant una realitat que contradiu la línia de l’acord bàsic de París”, que consistia a limitar l’augment de la temperatura global per sota dels 2 graus, i també “imbuïts per l’esperança dels moviments juvenils que veuen que el seu futur està força hipotecat”. El també biòleg Robert Savé ha alertat que la realitat climàtica actual representa un “gran i greu problema, no només pel que és descriptiu i sensible, com un augment de la temperatura o un període mes o menys llarg de sequera, sinó per totes les afectacions als diferents sectors socials”. “El dia a dia ens està portant a seguir com ahir i conseqüentment ens estem acostant cada vegada pitjor al demà”, ha advertit. La jornada, sota el títol ‘Realitat Climàtica = Emergència Social’, vol ser sobretot pedagògica i tindrà lloc a l’espai veïnal Calàbria 66 el proper dissabte. Els investigadors i científics hi intervindran a títol individual, no de les institucions on treballen i, a més de les seves intervencions, a les 4 de la tarda hi ha prevista una taula rodona amb representants del moviment ‘FridaysForFuture’ a Girona i Barcelona i d’altres col·lectius, com Marea Blanca. La jornada estarà oberta al públic, però limitada per l’aforament de l’espai. Els organitzadors la retransmetran en streaming i per les xarxes socials amb els hashtags #50pelClima i #TotespelClima.