Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Una associació de penalistes proposa rebaixar algunes penes als delinqüents sexuals

ACN Barcelona.-Una associació de penalistes proposa rebaixar algunes penes de presó pels delinqüents sexuals i rebutja augmentar-les indiscriminadament perquè, segons ells, ja són “excessivament altes” i no seria just. En […]

Avatar
Agències 25/06/2019

ACN Barcelona.-Una associació de penalistes proposa rebaixar algunes penes de presó pels delinqüents sexuals i rebutja augmentar-les indiscriminadament perquè, segons ells, ja són “excessivament altes” i no seria just. En un comunicat del Grup d’Estudis de Política Criminal (GEPC) es proposa rebaixar l’edat de consentiment dels menors, actualment en 16 anys, no equiparar l’actuació en grup a violència ni abús a agressió. Sí que proposen castigar més durament l’anul·lació de la voluntat de la víctima mitjançant drogues o fàrmacs.

“El reajustament de la regulació no ha de conduir a un increment generalitzat de les penes, ja excessivament elevades, sinó a una regulació més diferenciada que inclogui rebaixes d’alguns marcs penals actuals”, afirma. Per això, qüestiona que tots els delictes comportin penes de presó, cosa que suposaria “renunciar a altres penes més adequades a l’entitat de les conductes i a les necessitats preventives”, i també rebutgen que s’endureixi indiscriminadament el règim penitenciari dels delinqüents sexuals perquè “ignora el bon pronòstic que la criminologia atribueix a un tractament adequat de la majoria d’aquests delinqüents”. L’associació considera que no es poden equiparar les penes de tots els delictes sexuals, tot i que admet que es pot introduir alguna “correcció” a l’alça com per exemple en els casos que s’anul·la la voluntat de la víctima mitjançant fàrmacs o drogues.També demana “precaució” a l’hora d’equiparar qualsevol atemptat sexual en grup amb la violència o la intimidació, perquè pot “incrementar la pena de manera desproporcionada en casos que no ho mereixen tant”. Pel que fa als agreujants dels actes no consentits en l’àmbit de la parella, l’associació proposa que caldria exigir primer l’acreditació que l’atemptat sexual ha tingut lloc en un “context efectiu de dominació de gènere”, o almenys limitar-ho als delictes sexuals més greus.A més a més, aposten per rebaixar l’edat en la qual els menors poden consentir de forma vàlida i legal els actes sexuals. L’edat vigent actualment, els 16 anys, referida a qualsevol comportament sexual, “desconeix i dificulta el procés d’aprenentatge sexual”.Per últim, consideren arriscat que totes les penetracions es qualifiquin com a violació i que s’elimini el terme “abús” pel d’agressió en tots els casos. Això podria suposar perdre matisos en els delictes i penes, i, a més, “consolidar i expandir el terme violació, cosa que suposa reforçar el protagonisme del concepte de penetració, que porta a un dret penal sexual genitalitzat o fal·locèntric, que arracona allò més important: l’atemptat a la llibertat sexual i les seves modalitats”.El Grup d’Estudis de Política Criminal (GEPC) és una associació creada el 1989 com un grup de treball permanent per aportar alternatives progressistes en matèria de política criminal, i està formada per més de 200 penalistes entre jutges, fiscals, catedràtics i professors d’universitat, entre els quals Yolanda Rueda, magistrada de l’Audiència de Barcelona. Aquest comunicat surt d’una reunió a finals de maig passat a Jaén, abans de la sentència del Tribunal Suprem sobre ‘La Manada’.