Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Una alumna de secundària de Vic: “Em tranquil·litza saber que no tinc la covid-19”

ACN Vic.-Uns 900 alumnes de secundària i batxillerat de l’escola l’Escorial de Vic participen aquesta setmana en una prova pilot per valorar l’eficàcia de la realització d’automostra d’antígens en l’àmbit […]

Agències 02/06/2021

ACN Vic.-Uns 900 alumnes de secundària i batxillerat de l’escola l’Escorial de Vic participen aquesta setmana en una prova pilot per valorar l’eficàcia de la realització d’automostra d’antígens en l’àmbit escolar. La participació és totalment voluntària i són ells mateixos els qui es fan la prova. “Em pensava que seria més complicat, però tu et coneixes el teu cos i no és difícil”, explica una de les alumnes, Andrea Gil. D’altres com l’Anna Navarro tenia clar que ho volia fer. “Em tranquil•litza saber que no tinc la covid-19”, justifica a l’ACN. El resultat de la prova pilot s’analitzarà conjuntament amb els de l’Escola l’Horitzó de Barcelona, on aquesta setmana també s’estan recollint mostres nasals entre els alumnes de primària.

L’escola l’Escorial de Vic forma part del projecte Escoles sentinella, que coordina el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT). Des del febrer als alumnes se’ls hi han fet testos periòdics. Ara, però, en el marc del projecte i per valorar l’impacte de les automotores entre els escolars, el 60% dels seus alumnes de secundària i batxillerat s’han fet ells mateixos el test.Eva Serra, adjunta dels serveis d’atenció primària de l’ICS a Osona, ha explicat que prèviament a l’automostra, ja s’havia fet arribar als alumnes un vídeo amb les indicacions. A l’hora de fer-la se’ls ha entregat un sobre, amb el material, i les instruccions, novament, per escrit. Un cop feta la prova han estat els mateixos alumnes els que fan la interpretació dels resultats, amb la validació de les infermeres.”Més fàcil del que sembla””Hem vist que saben fer la tècnica de la prova molt bé, potser el que els està costant més és la paperassa que han d’omplir”, explica la infermera. I ho corrobora en Miquel Codina, alumne de secundària a l’Escorial i que aquest dimecres s’ha fet la mostra. “Tens moltes coses dins del sobre, però quan t’ordenes ja està”, assegura.En global, la percepció dels joves que s’han fet el test és que és més fàcil del que sembla. L’Anna Pla explica que pensava que seria més complicat. “Les instruccions estaven molt ben donades”, assegura. També l’Andrea Gil apunta al fet que “com un mateix es coneix el seu cos, no resulta massa complicat”.Entre les raons que els han empès a participar-hi, majoritàriament destaquen la seva pròpia tranquil·litat. “Tens la garantia que no tens la covid-19·, diu l’Anna Navarro. “Pots fer coses amb amics amb menys risc”, afegeix la seva companya a l’aula, Andrea Gil.Un cribratge que es podria extrapolarTot el procés s’ha fet dins de centre i ha comptat amb la supervisió de professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central, de la Clínica Bayés i del CEEISCAT, Els positius detectats en el cribratge han estat derivats a l’ambulatori, on se’ls hi fa una PCR per verificar els resultats.Després de la prova pilot, és previst que s’analitzin els resultats conjuntament amb els de l’escola l’Horitzó de Barcelona. La intenció, avancen des de l’ICS, és poder estudiar noves estratègies de cribratge que, eventualment, es puguin extrapolar a altres centres escolars.