Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Una acció a Barcelona denuncia “la cursa d’obstacles” accentuada per la pandèmia que afronten les persones sense llar

ACN Barcelona.-Una seixantena de persones s’han concentrat aquest dimecres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar, amb una acció, “la cursa d’obstacles” que viuen les persones sense llar […]

Avatar
Agències 24/11/2021

ACN Barcelona.-Una seixantena de persones s’han concentrat aquest dimecres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar, amb una acció, “la cursa d’obstacles” que viuen les persones sense llar i com s’ha accentuat aquesta situació arran de la pandèmia. Entre les traves assenyalades per l’acte hi havia la manca de places residencials per a les persones que dormen al ras, les dificultats per obtenir documentació o les complicacions per accedir a una feina. Organitzada per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XASPLL), l’acció ha servit també per reclamar polítiques supramunicipals com la facilitació de rendes mínimes garantides, els canvis en polítiques migratòries o l’accés a un habitatge digne per part de la població en general.

L’acte reivindicatiu s’ha basat a representar amb tanques d’atletisme disposades pel paviment de la plaça els diferents obstacles diaris que es troba el col·lectiu de persones sense llar. Cada tanca representava algun dret vulnerat, reivindiquen des de la XASPLL. Als cartells enganxats a les tanques es podien llegir impediments que troben en entorns com el digital, el laboral o el burocràtic. Aquests textos explicaven problemes concrets com la manca de WiFi per fer gestions, l’existència de webs laberint, la falta de formació, els cursos inapropiats o el col·lapse amb les cites prèvies en els tràmits administratius. Aquestes condicions estructurals, a més, s’han vist agreujades per l’arribada de la pandèmia de la covid, ha denunciat la xarxa d’entitats. En aquest sentit, “els factors d’exclusió social i residencial previs a la pandèmia, lluny de corregir-se, s’han multiplicat i ara s’encarnen amb més intensitat”, apunten en un comunicat. Especialment, les situacions d’aïllament personal s’han agreujat i els sistemes de protecció social que els sensellar abans tenien a l’abast s’han afeblit. Tot plegat s’ha volgut visibilitzar amb el lema “Sense sortida? Perduts en un sistema de protecció social que no protegeix”. La XASPLL recorda, a més, que les dades al voltant del sensellarisme a Barcelona refermen la preocupació del sector. Si l’any 2008 hi havia comptabilitzades 658 persones dormint al carrer, ara la xifra s’eleva fins a les 895, segons l’últim recompte. I pel que fa als ciutadans sense una llar que fan ús dels equipaments municipals o de les diverses entitats municipals, s’ha passat de les 2.130 persones de l’any 2018 a l’actual nombre de 3.046 allotjats, un increment del 43%. Davant aquest escenari, la responsable del programa de sensellar i habitatge de Càritas Diocesana de Barcelona i membre de la xarxa, Fina Contreras, ha censurat que “no s’estan donant les respostes adequades per a les persones que es troben en aquesta situació”.