Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Un veí de Baldomar: “Tinc 62 anys i ja no tornaré a veure això com era i és una pena”

ACN Baldomar – “Tinc 62 anys i no tornaré a veure això com era i és una pena”, assenyala Ricardo Monfort, veí del poble de Baldomar, afectat per l’incendi que […]

Agències 17/06/2022

ACN Baldomar – “Tinc 62 anys i no tornaré a veure això com era i és una pena”, assenyala Ricardo Monfort, veí del poble de Baldomar, afectat per l’incendi que des de dimecres crema al municipi d’Artesa de Segre (Noguera). Diu que a Baldomar estan una mica més tranquils “perquè el foc ha tirat més cap a dalt, cap a la part d’Alòs de Balaguer i Clua” però “les nits passades han estat molt dures”. Així mateix, lamenta que al costat del poble “s’ha cremat una part grandiosa de terreny i ja no tornarà”. A la vegada, exigeix al Govern l’elaboració d’un Pla forestal de Catalunya. “Des de l’Ajuntament d’Artesa diuen que no els deixen fer actuacions als boscos per la fauna o pel que sigui i cal buscar un terme mig perquè ara no tenim ni boscos ni fauna”, afirma.

Tenim un 80% de zona forestal i no tenim un Pla forestal”, lamenta aquest veí de Baldomar. “Fa 36 anys ja es va cremar una part del que s’ha cremat ara i ha estat 30 anys a sortir”, assenyala Monfort. “Quan estàs assegut a un despatx a Barcelona, les coses es veuen d’una manera, i des del territori es veuen d’una altra”, afegeix. Així mateix, Monfort agraeix “a tota la gent que s’ha implicat a fons: bombers, Agents Rurals, ADF i tots i també als pagesos que defensen la terra amb ungles i dents”.

“Vaig venir d’una cuitat fa quasi 20 anys perquè m’encanta la natura i això és un desastre i una llàstima, cérvols, senglars, conills i tot destruït”, explica Pedro Curiel, veí de Baldomar i amb familiars a Alòs de Balaguer. “Si no arriba a ser pels pagesos, tant Baldomar com Alòs ja estarien cremats”, afirma. “Si ens haguessin fet cas tant els Bombers com l’UME com la Delegació del Govern, la zona d’Alòs i Sant Mamet possiblement no s’hauria cremat”.