Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Un tractament millora la supervivència global dels pacients amb un dels càncers hematològics més agressius

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi ha constatat que un nou tractament millora la supervivència global dels pacients amb limfoma B difús de cèl·lules grans, un dels càncers hematològics més agressius. Suposa una millora relativa del 38% de la supervivència global dels pacients davant del tractament estàndard i redueix en un 27,4% el risc de mort. El treball, liderat per la Universitat de Texas MD Anderson Cancer Center i publicat a la revista científica ‘New England Journal of Medicine’, ha comptat amb la col·laboració de la cap del Servei d’Hematologia Clínica de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospitalet i cap de grup de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, Anna Sureda.

El limfoma B de cèl·lules grans (amb l’acrònim LBDCG) és un del tipus de limfomes més freqüents i agressius que es presenta en adults i que representa entre el 30 i el 40% dels casos de limfoma no Hodgkin. Un estudi en fase III, anomenat ZUMA-7, demostra que un nou tractament amb el fàrmac Yescarta (axicabtagén ciloleucel, conegut com axi-cel) redueix en un 27,4% el risc de mort, el que significa una millora relativa del 38% de la supervivència global dels pacients afectats de limfoma B de cèl·lules grans primàriament refractaris o en recaiguda primerenca.

Publicitat

Es tracta del primer tractament, després de 30 anys, que demostra poder millorar la supervivència global dels pacients davant del tractament estàndard que s’havia realitzat fins ara.

L’axicabtagén ciloleucel és un medicament que s’utilitza pel tractament del limfoma després que la teràpia convencional no hagin donat els resultats esperats. És un tractament amb cèl·lules CAR-T, un tipus d’immunoteràpia en la qual s’extreuen les cèl·lules del propi pacient, es manipulen al laboratori, i es tornen a infondre al pacient per tal de que puguin combatre les cèl·lules tumorals.

Aquest fàrmac va ser aprovat tant per l’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA en anglès) com per l’Agència Europea del Medicament (EMA) per tractar els pacients amb limfoma B difús de cèl·lules grans que havien fracassat en dues o més línies de tractament prèvies. Posteriorment, l’octubre de l’any 2022, ambdues institucions van aprovar la seva administració com a segona línia terapèutica en pacients amb aquest tipus de càncer primàriament refractari o que no responien al tractament inicial.

Fins ara, els pacients afectats de limfoma B difús de cèl·lules grans es tractaven amb quimioteràpia de rescat de segona línia, i aquells que aconseguien una remissió complerta o parcial, es consolidaven amb quimioteràpia a dosis altes. Posteriorment rebien un transplantament autòleg (auto transplantament). Menys del 40% dels pacients arribaven a aquesta última fase, en comparació amb el 94% dels pacients de l’estudi ZUMA7 que han rebut el tractament amb axi-cel. En el moment actual, i després de 4 anys de seguiment del malalts inclosos dins de l’estudi fase III ZUMA-7, s’ha pogut observar una millora significativa de la supervivència en comparació amb el tractament que es feia fins ara.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió