Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Un TC dividit declara inconstitucionals el confinament i la limitació de reunió del primer estat d’alarma

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat quest dimecres una resolució que estima parcialment un recurs de Vox i declara inconstitucionals les mesures més restrictives del primer estat d’alarma […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat quest dimecres una resolució que estima parcialment un recurs de Vox i declara inconstitucionals les mesures més restrictives del primer estat d’alarma -aprovat el març del 2020-, com el confinament i la limitació del dret de reunió, però no altres com el tancament de negocis, fet que evita que l’Estat hagi de pagar indemnitzacions. No ha estat una decisió unànime. Els magistrats han donat suport per sis vots a cinc al text elaborat pel conservador Pedro García-Trevijano després de setmanes de debats i de la renúncia del primer ponent, Fernando Valdés, que va dimitir en ser processat per violència de gènere.

El vot de la catalana Encarnación Roca ha decantat la balança i s’esperen cinc vots particulars contra la decisió. El Tribunal Constitucional conclou que les mesures del primer estat d’alarma eren inconstitucionals perquè l’executiu espanyol hauria d’haver recorregut a l’Estat d’excepció, i no al d’alarma.Per aquest motiu declara inconstitucionals tan el confinament domiciliari com la imitació del dret de reunió, entre altres, tal com demanava Vox. No adopta la mateixa decisió respecte al tancament de comerços, fet que hauria obert la porta a milers de reclamacions patrimonials a l’Estat.