Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Un sindicat europeu vincula el suïcidi d’un enginyer italià amb la feina que exercia a Barcelona

ACN Barcelona.-El sindicat europeu Renouveau & Démocratie vincula el suïcidi d’un enginyer italià l’1 de maig passat a Barcelona amb la feina que exercia a l’entitat europea Fusion for Energy, […]

Agències 03/12/2021

ACN Barcelona.-El sindicat europeu Renouveau & Démocratie vincula el suïcidi d’un enginyer italià l’1 de maig passat a Barcelona amb la feina que exercia a l’entitat europea Fusion for Energy, que té la seu a la capital catalana. El cas l’ha avançat La Vanguardia i l’han confirmat a l’ACN tant fonts del sindicat com de l’empresa. Des d’aquesta última se subratlla que després del fet es va encarregar un informe independent per esbrinar què havia passat, i que quatre mesos més tard la investigació va concloure que no hi havia hagut vincle laboral amb el succés. En canvi, Cristiano Sebastiani, president de Renouveau & Démocratie, s’ha mostrat en declaracions a l’ACN “completament convençut” que el suïcidi “està relacionat amb les condicions de treball”.

A diferència del que afirma l’empresa, Sebastiani ha assegurat que la investigació preliminar “no té una conclusió clara” sobre si hi ha o no vincle entre el suïcidi i les condicions laborals de l’empresa. A parer del sindicat l’informe “no exclou” aquest vincle i, més enllà d’això, la formació de defensa dels treballadors dona per fet que la mort està relacionada amb les condicions de treball, perquè la víctima va deixar una carta on establia el vincle. A més, segons Sebastiani, el sindicat ha rebut “moltes queixes” dels treballadors d’aquella agència.”La qüestió no és acusar algú directament perquè sigui el responsable del suïcidi”, ha indicat el president de Renouveau & Démocratie. Del que es tracta, al seu parer, és del fet que l’agència “no ha fet res per garantir el benestar dels treballadors”. També ha afirmat que “més clar que la carta no hi ha res”.En aquesta carta, que extracta ‘La Vanguardia’, el treballador escriu a la família que el “gest final” es deu a un “col·lapse a la feina”. Lamenta haver-se convertit en “cap de turc” d’una situació que era “insostenible des de feia anys”. I afegeix: “Em sento aclaparat, humiliat sense punts de referència. Pensava que podria dominar-ho, però m’ha superat”.Sebastiani ha afirmat a l’ACN que el treballador “tenia una bona trajectòria a l’agència i una avaluació molt bona”. Per això s’ha negat a acceptar que “que es faci veure” que el suïcidi “està relacionat amb qüestions personals”. Alhora ha demanat a la Comissió Europea que faci seguiment del cas i que “abordi els problemes que han denunciat els treballadors de l’agència per canviar la situació”.El líder sindical denuncia que a l’agència hi ha un “ambient tòxic”, “manca d’autonomia”, “xantatges” per exemple sobre la no renovació de contractes o “manca de reconeixement”. “És una situació que fa anys que és així. Mai havíem vist tants treballadors perduts, enfadats i queixes”, ha lamentat.De la seva banda, fonts de l’empresa han afirmat a l’ACN que el fet és “extremadament dolorós”, i han subratllat que l’informe encarregat a “uns experts independents” va concloure, després de “quatre mesos de treball intens”, que “no hi havia un vincle amb l’àmbit laboral”.El Governing Board, l’òrgan supervisor de Fusion for Energy, va “respectar i acceptar” l’anàlisi dels experts, que no comenten.