Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Un recital amb el poemari de Gabriel Ferrater, plat fort de la primera Caminada Popular de Reus de l’any

ACN Almoster – Unes 1.100 persones han participat en la primera Caminada Popular a Reus que coincideix amb la celebració de l’Any Ferrater. La proposta, de deu quilòmetres de recorregut, […]

Agències 20/02/2022

ACN Almoster – Unes 1.100 persones han participat en la primera Caminada Popular a Reus que coincideix amb la celebració de l’Any Ferrater. La proposta, de deu quilòmetres de recorregut, ha inclòs un recital de poemes prop del Mas Picarany d’Almoster, la casa familiar de l’artista durant la Guerra Civil. Es tracta d’un paisatge que va influenciar el seu poemari. Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, tot i que la figura de Ferrater no és “del tot desconeguda”, actes com els d’aquest diumenge permeten donar-lo a conèixer al públic general. L’actriu Maria Bravo, amb la col·laboració amb les Biblioteques Municipals de Reus, ha ideat un recital d’uns quinze minuts de durada amb obres com ‘Cançó del gosar poder’ o ‘Bosc’.

Habitualment, les caminades populars organitzades a la capital del Baix Camp apleguen unes 800 persones, però en aquesta ocasió, han estat 1.100 inscrits que han recorregut els deu quilòmetres que separen Reus d’Almoster. Segons el tècnic esportiu de Reus Esport, Santi Fernández, es tracta d’una travessa de dificultat baixa oberta a tots els públics, amb la majoria de terreny asfaltat. Els participants més veloços han acabat el circuit en una hora i tres quarts, mentre que els que s’ho han pres amb més calma han tardat unes tres hores. A mig camí, a l’altura de Castellvell, s’ha instal·lat un punt d’avituallament, però un dels punts destacats de la caminada ha estat l’entorn del Mas de Picarany. En aquest punt, l’actriu Maria Bravo ha posat veu a cinc poemes de Gabriel Ferrater que han amenitzat la passejada als participants.

Tot i que els participants que perseguien mantenir o superar una marca personal han optat per seguir el seu camí, altres persones han aprofitat la performance per fer una parada per descansar i alhora, endinsar-se en els versos que Ferrater va escriure durant la seva primera etapa literària. El Mas de Picarany va tenir una vinculació directa amb el poemari de l’autor, que va viure en aquest habitatge amb la seva família durant el transcurs de la Guerra Civil. L’entorn natural, així com el paisatge sonor que envolta la casa, es pot reconèixer en diversos poemes del reusenc. A més, a la casa s’hi trobaven extenses i nodrides biblioteques que van ajudar a Ferrater en la seva formació autodidàctica com a poeta. Actualment, el mas és de titularitat privada i no està obert al públic.

<strong>Una tria de poemes consensuada</strong>

La tria dels poemes d’aquest diumenge no ha estat aleatòria; des de les Biblioteques Municipals de Reus s’ha treballat un recull d’obres del poeta reusenc, des de les obres més famoses a d’altres més desconegudes. Des de l’organització han destacat que l’acte s’ha plantejat com un primer tast per donar a conèixer l’autor a persones que, de per si, potser no aniria a un recital de Ferrater. Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, el descobriment de l’autor al conjunt de la ciutadania a través d’activitats com la d’aquest diumenge “val molt la pena” i “no entén d’edats”.

Dimarts vinent, 22 de febrer, s’inaugurarà oficialment l’Any Ferrater amb una gala al teatre Bartrina de Reus. Al llarg de l’any, s’han previst una seixantena d’actes a la ciutat, com és el cas de conferències, exposicions, rutes, escape rooms, lectures i xerrades al voltant de la vida i obra de l’autor en la commemoració del centenari del seu naixement i el mig segle de la seva mort.