Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Un projecte social permet recuperar una vintena de construccions de pedra seca al Bages i crea quatre llocs de feina

ACN Sant Fruitós de Bages.-“He après un ofici i he aconseguit regularitzar la meva situació”. L’Abdelkarim Ben Atmane, de 21 anys, és un dels participants del programa de recuperació de […]

Agències 09/12/2021

ACN Sant Fruitós de Bages.-“He après un ofici i he aconseguit regularitzar la meva situació”. L’Abdelkarim Ben Atmane, de 21 anys, és un dels participants del programa de recuperació de pedra seca al Bages, impulsat per Càrites, la DO Pla de Bages i La Caixa. El programa uneix propietaris de construccions de pedra seca, que volen recuperar-les, amb gent a qui se li ha ensenyat l’ofici. En aquesta primera edició, s’han invertit 26.000 euros i s’han creat quatre llocs de feina i recuperat una vintena de construccions. Ara es farà una nova edició dotada amb 20.000 euros. Els propietaris paguen la meitat del cost de rehabilitació. “Em pregunten per què em gasto diners en això, però estic recuperant patrimoni i creant feina”, explica Jaume Torres, un dels propietaris.

El projecte ha permès la integració laboral de quatre persones, per a qui la pedra seca ha estat una oportunitat. “Quan vaig venir a Catalunya no m’imaginava acabar treballant d’això, però m’agrada perquè estic fent que no es perdi un ofici”, ha explicat l’Abdelkarim Ben Atmane. Les persones se seleccionen i es formen a través de Càrites. El Bages, la comarca amb més construccions de pedra seca Les construccions de pedra seca són molt comunes als municipis de la DO Pla de Bages. De fet, la comarca és la que té més construccions de tot el país. Formen part d’un passat que recorda que aquest territori va ser el de més extensió de vinya de tot Catalunya fa uns 200 anys. Fins a 28.000 hectàrees de vinya que van portar la necessitat d’adequar els terrenys més abruptes per poder-hi plantar a través de murs de pedra seca, tines i més de 6.500 barraques. En total, en l’edició d’aquest primer programa, s’han reconstruït i restaurat 13 barraques de vinya, una tina, tres edificis singulars i 430 metres quadrats de marges.