Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Un penalista creu que l’encarament entre testimonis és “estèril” i sovint “nefast”

ACN Barcelona.-L’advocat penalista Francesc Jufresa creu que l’encarament entre testimonis està “devaluat” com a prova en els judicis i és “estèril”, a més de “nefast” molt sovint. Ho ha opinat […]

Avatar
Agències 05/04/2019

ACN Barcelona.-L’advocat penalista Francesc Jufresa creu que l’encarament entre testimonis està “devaluat” com a prova en els judicis i és “estèril”, a més de “nefast” molt sovint. Ho ha opinat en relació a la petició de l’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que va demanar l’encarament del comissari Ferran López i del tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, arran de les seves declaracions contradictòries sobre les reunions de coordinació del dispositiu policial de l’1-O. Per a Jufresa, la petició de Melero, de qui diu ser amic i elogia com a advocat, va ser “de cara a la galeria” i per tal de “refermar la seva veritat”.

En declaracions a l’ACN, Jufresa ha explicat que aquesta diligència de prova és una “investigació psicològica” que prové de la Llei d’Enjudiciament Criminal, aprovada a finals del segle XIX, i que permet confrontar testimonis, acusats o testimonis amb acusats. Però per a Jufresa, aquest tipus de prova està “bastant devaluat” i es fa poc sovint, perquè els tribunals volen valorar tota la prova en conjunt, i decidir amb calma si algun dels dos testimonis ha comès perjuri, tot i que ha recordat que les discrepàncies entre López i De los Cobos són per reunions privades de les quals no hi ha cap altra prova.A més, alerta que molts casos similars acaben amb un “resultat nefast”, perquè sovint “el més professional en faltar a la veritat és el que se’n surt millor”.D’altra banda, l’advocat creu que les defenses han de ser “conscients” que el judici de l’1-O es fa a la sala segona del Tribunal Suprem, la més alta instància penal de l’estat, a l’hora de “forçar” els magistrats a modificar el seu criteri sobre l’exhibició de vídeos. Així, creu que el judici el veu tothom i serà “històric” i per això mateix cal ser més “acurat” que en el cas d’un jutjat penal ordinari. Per això, considera que l’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, de qui elogia la feina, no va ser “gaire brillant processalment” en recordar a un guàrdia civil testimoni que el mateix lletrat estava veient un vídeo que suposadament el desmentia.