Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Un nou projecte permetrà digitalitzar les mostres d’anatomia patològica i millorar els diagnòstics als centres de l’ICS

ACN Barcelona.-Un nou projecte permetrà digitalitzar les mostres d’anatomia patològica i optimitzar els diagnòstics als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta de l’anomenat DigiPATICS, que s’ha […]

Avatar
Agències 26/07/2021

ACN Barcelona.-Un nou projecte permetrà digitalitzar les mostres d’anatomia patològica i optimitzar els diagnòstics als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta de l’anomenat DigiPATICS, que s’ha presentat aquest dilluns a l’Hospital Vall d’Hebron, el primer centre que disposarà d’aquesta solució, que s’anirà implementant progressivament a la resta. Les mostres digitalitzades permetran obtenir resultats més ràpids i hi haurà un menor marge d’error. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ha visitat el centre juntament amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha subratllat que la pandèmia ha estat un “accelerador” per la transformació digital del món de la salut i ha valorat la feina dels professionals del país.

El programa, liderat per l’ICS, es va iniciar fa tres anys amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). La digitalització de les mostres d’anatomia patològica permetrà optimitzar el procés diagnòstic, permetent el treball en xarxa de diferents hospitals, des de la gestió de la sol·licitud de la mostra fins al lliurament del diagnòstic anatomopatològic. A més, implica també una millora en la cooperació per millorar l’equitat en el diagnòstic.Així ho ha destacat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha assenyalat que es tracta d’un projecte “pioner” de gran “envergadura”. “Recordem que el 70% de les decisions d’un determinat tractament provenen del diagnòstic del patòleg”, ha insistit. En aquest sentit, ha recordat que “no es poden tenir experts en tot, a tot arreu”, i per això cal apostar per sistemes que permeten millorar la qualitat de la informació i treballar conjuntament amb altres entorns com són el de la física o la enginyeria.En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Puigneró, que ha posat en valor que el 2020 s’hagi convertit l’any del “punt d’inflexió” en termes de transformació digital al país. “Aquest projecte demostra que la digitalització ens ajuda a ser més eficients”, ha afegit. Així, ha posat d’exemple els Estats Units, on la majoria de les innovacions en aquest camp provenen del camp militar, on s’utilitzen tecnologies innovadores que s’acaben aplicant en altres casos.Segons Puigneró, la DARPA – sigles de l’agència americana de projectes d’investigació avançats en defensa – a Catalunya és el sistema de Salut, on les noves tecnologies ajuden posteriorment a altres àmbits del país. “Ens estem posant les piles amb una aposta important per un gran sistema innovador, el projecte d’avui demostra aquesta vocació”, ha assegurat. Un valor que també ha destacat Argimon, “no l’hem anat a comprar ni a Estats Units ni a la Xina, incorpora intel·ligència artificial i l’estem desenvolupant aquí”.Finalment, el cap d’Anatomia Patològica de la Vall d’Hebron, Santiago Ramon i Cajal, ha explicat que la digitalització de les mostres té “múltiples avantatges”, com per exemple quantificar i objectivar millor els biomarcadors. A més, les imatges es podran compartir de forma “ràpida” i “àgil”. Pel que fa a la recopilació d’informació, Cajal preveu que es pugui disposar d’una gran xarxa de nous algoritmes a través de la informació que els proporcionin els milers de cristalls analitzats.El DigiPATICS començarà a funcionar a partir d’aquest setembre i es preveu que, al llarg d’aquest any 2021 i principis del 2022, pugui estar ja implementat en tots els centres. Després de l’Hospital Vall d’Hebron el seguiran el Doctor Josep Trueta de Girona, el Verge de la Cinta de Tortosa, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, el Germans Trias i Pujol, l’Hospital de Bellvitge i, finalment, l’Arnau de Vilanova.